Ismeretlen kultúrához tartozhat a fakéregbe csavart múmia

szibériai múmia
A vörös hajú, felnőtt férfi múmiája maradt fenn a legjobb állapotban - mellé vasszekercét, szőrméket, valamint medvét ábrázoló bronz fejpántot helyeztek
Vágólapra másolva!
Nyírfakéregbe csomagolt, ismeretlen népcsoporthoz tartozó múmiára bukkanhattak Oroszország északi, arktikus vidékén a kutatók – az előzetes becslések szerint a koporsóban fekvő idegen a középkorban élhetett, és valószínűleg tinédzserkorú volt.
Vágólapra másolva!

Heteken belül fény derülhet a nyírfakéregbe csomagolt, titokzatos szibériai ismeretlen titkaira – a kutatók egyelőre csak feltételezik, hogy valóban mumifikálódott emberi maradványokat rejt a különleges sírhely, de annyi biztos, hogy izgalmas leletre számíthatunk.

Már öt múmiája ismert a titokzatos kultúrának

A szverdlovszki kormányzóság területén fekvő Zeleny Yar nekropoliszában

már korábban is találtak olyan múmiákat, amelyek ehhez a rejtélyes középkori népcsoporthoz tartoznak:

1997-ben 34 sírt tártak fel orosz régészek, amelyekből öt rejtett természetesen konzerválódott testeket.

Mindegyik emberi maradványt a 12-13. századra datálták – az egyik felnőtt férfi halálának ideje, hála a sírban fellelt fadarab évgyűrűinek, pontosan megállapítható: 1282-ben temették el.

A kutatók szerint a többi múmia akár öregebb is lehet ennél.

Természetesen mumifikálódtak

A múmiák mindegyike természetes módon maradt fenn: a mumifikációt valószínűleg a holttestekre helyezett rézlemezek és rézedények, valamint a fagyott talaj okozhatta.

A 90-es évek végén felfedezett múmiák közül csak egy volt kislány, a többiek fiúgyermekek és férfiak Forrás: The Siberian Times

Az öt múmia arcát rézmaszk fedte,

testüket pedig rénszarvas-, hód-, rozsomák- és medveprémbe csavarták.

A legjobb állapotban az 1282-ben eltemetett, vörös hajú, felnőtt férfi múmiája maradt fenn. Holtteste mellé vasszekercét, szőrméket, valamint medvét ábrázoló bronz fejpántot helyeztek.

A testek mindegyike lábbal előre, a valószínűleg rituális jelentőségű Gorny Poluy folyó felé fordul, de egyelőre nem tudni semmit az ismeretlen középkori népcsoport vallásáról, hiedelemvilágáról.

Rejtély, hogy maradtak fenn ilyen jó állapotban

A kutatók számára némileg rejtély, hogyan mumifikálódhattak ilyen tökéletesen a megtalált testek, hiszen

Szibériának ezen a részén a talaj homokos, és nincs állandó jelleggel átfagyva.

A régészek úgy gondolják, hogy a halottak véletlenül, a hőmérséklet hirtelen csökkenése miatt mumifikálódhattak, és az oxidálódást a réz is megakadályozhatta.

Fém biztosan van a kérgek között

A most megtalált nyírkéregkoporsó is valószínűleg az eddigiekhez hasonló múmiát rejt –

a kutatók fémdetektorral már megvizsgálták a sírt, és megállapították, hogy a kéregkoporsóban találhatók fémtárgyak.

Könnyen lehet, hogy erre a testre is rézlemezeket és –álarcot helyeztek.

Gyerek vagy tini lehetett

A Siberian Times értesülései szerint a koporsót jelenleg a salekhardi Semanovszkij Múzeum speciális hűtőjében tárolják, és néhány hét múlva látnak hozzá a részletes vizsgálatokhoz. „Úgy gondoljuk, hogy egy gyerek lehet benne, esetleg egy tinédzser” – nyilatkozta a portálnak Alexander Gusev, az Arktiszi Kutatóközpont munkatársa.

Kapcsolatban állhattak a perzsákkal

A kéregkoporsó 1,30 méter hosszú és legszélesebb részén 30 centiméteres. Egyelőre sem a benne található testről, sem a kultúráról nem tudunk sokat, amelyhez tartozhatott.

A vörös hajú, felnőtt férfi múmiája maradt fenn a legjobb állapotban - mellé vasszekercét, szőrméket, valamint medvét ábrázoló bronz fejpántot helyeztek Forrás: The Siberian Times

Annyit feltételezhetünk, hogy

valamiféleképp kapcsolatban állt a tőle több ezer kilométerre fekvő Perzsa Birodalommal,

ugyanis a korábban megtalált halottak mellett innen származó bronztálakat találtak.

A föld végén fekvő múmiák

2002-ben egyébként a testek feltárását félbe kellett szakítani, mert a helyiek úgy hitték, hogy a régészek megbolygatják a halottak szellemét. A Jamal-félsziget lakói a környéket a „föld végének” hívják, és rendkívül vigyáznak arra, hogy ne háborgassák az itt eltemetett idegeneket.