A zárkózott ember is lehet remek kolléga

Egy jegyet kérek, köszi: Avagy a társtalanság gátlásossága, Intim
Vágólapra másolva!
Hogyan függ össze a személyiség és a vállalkozói véna? Ki keres a legtöbbet a 16 alapvető személyiségtípus közül, melyik alkat a leginkább elégedett a pozíciójával? Infografika több mint 25 ezer önkéntes résztvevő válaszai alapján.
Vágólapra másolva!

A HR-portál szerint rengeteg félreértés kapcsolódik az extrovertált-introvertált tengelyhez a munkaerőpiacon. Az álláshirdetések döntő többsége rámenős, dinamikus, határozott alkatot rajzol ki – a sorok közt ez folytatódhatna olyan jelzőkkel, mint harsány, önközpontú, olykor kicsit erőszakos. Pedig az, hogy valaki a külvilág felé vagy befelé fordul inkább, önmagában semmit nem mond az alkalmasságról. Nem ennek mentén dől el a kompetencia. „Amikor az extroverzió-introverzió fogalmáról beszélünk, valójában a személyiség irányultságának egy-egy tényezőjét vizsgáljuk. Önmagában ez az irányultság semmit nem mond az alkalmasság kérdéséről, mert attól, hogy valaki markánsan zárt karakter, még könnyen beilleszkedhet környezetébe, adaptálhatja a szervezeti normákat, lehet empatikus, toleráns személyiség” – így a portál.

Tévhit, hogy csak a harsány, extrovertált emberek tudnak beilleszkedni egy csapatba Forrás: Thinkstock

Így áll össze a 16 típus

A Truity Psychometrics azt vizsgálta, 16 személyiségtípus közül melyiknek mi mennyire fontos a munkában. Az alkatok 4-4 kétpólusú jellemzőből rajzolódnak ki. Az irányultság lehet extro- vagy introvertált, a kognitív beállítottság realista vagy intuitív, a személyiség a különböző helyzetekben pedig elemző vagy együttérző, illetve véleményformáló vagy megfigyelő.

Extrovertált, intuitív, elemző, megfigyelő? Vállalkozzon!

Az Entrpreneur cikke szerint az extrovertált, intuitív, elemző és megfigyelő kombináció a leginkább vállalkozóbarát alkat. Újító, kíváncsi, eszes, fontos neki, hogy megértse az embereket, a rendszereket, az elveket maga körül. A szabályokat gyakran semmibe veszi, nyitottságától nem idegen a szokatlan megoldás. Ritkán csinál valamit kétszer ugyanúgy, a konvencionális ösvény untatja. Amitől más visszariad, őt az izgatja. Hajlamos felkészültség nélkül beleugrani a helyzetekbe, ilyenkor abban bízik, majd menet közben adaptálódik és feltalálja magát. Senki ne sértődjön meg, ha az extrovertált, intuitív, elemző, megfigyelő (EIELM) személyiségtípus a maga kiváló verbalitását és gyors észjárását arra használja, hogy átmenetileg uralkodjon a többiek fölött, ez nem több puszta játékosságnál. Az EIELM világnézete az élni és élni hagyni. Nem ítélkező, de az általában irritálja, ha valaki nem tudja tartani a tempót.

Ki maradjon otthon a gyerekekkel?

Az alábbi infografikából kiderül, melyik típus a leginkább vagy a legkevésbé elégedett a pozíciójával, ki keres a legtöbbet, kinek nem kell tartania a munkanélküliségtől, ki marad otthon a legszívesebben a gyerekekkel.

Forrás: Sebes Miklós/Origo