Milliókat veszíthetnek a külföldiek miatt a brit fiatalok

Philip Hammond, brit külügyminiszter nagyon élesen fogalmazott
Vágólapra másolva!
Bár a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók visszaszorítását célozná a szociális juttatások és adókedvezmények megnyirbálásával a brit kormány, de ezt - az egyenlőség jegyében - szakértők szerint muszáj lesz kiterjeszteni a brit fiatalokra is. Több tízezren évi több millió forinttól is eleshetnek.
Vágólapra másolva!

Több tízezer fiatal brit is rosszul járhat a bevándorlás szigorításával: eleshetnek ugyanis a szociális ellátások egy részétől és az adókedvezményektől a brit kormány azon tervei miatt, hogy visszaszorítsák az Európai Unió többi országából érkező bevándorlók számát.

Milliós jövedelemkiesés

A mostani szabályok szerint összerakva mindazokat a brit szociális juttatásokat, amelyeket már érkezés után igényelhetők,

egy külföldi EU-munkavállaló évi tízezer font - mintegy 4,1 millió forint - jövedelemhez juthat

csak ebből a forrásból.

Philip Hammond brit külügyminiszter is gyakran élesen fogalmaz a bevándorlókról Forrás: AFP/Debbie Hill

Jogászok szerint viszont

a tervezett szigorítások nem vonatkozhatnak kizárólag a külföldiekre, mert az a hátrányos megkülönböztetés miatt az uniós jogszabályok megszegését jelentené.

Ezért a BBC szerint a kormány azt tervezi, hogy a 18 éves brit fiatalokra is alkalmazná őket.

Ötvenezer fiatalt érint

Ez azt jelentené, hogy a 22 év alatti britek, nem lennének jogosultak többek között bizonyos adókedvezményekre és lakhatási támogatásokra. Jelenleg

mintegy 50 ezer 22 év alatti brit állampolgár kap adókedvezményeket,

többségüknek gyereke van vagy alacsony keresetű.

David Cameron brit miniszterelnök elszánt a bevándorlási szabályok szigorítása érdekében Forrás: AFP/Paul Ellis

Nagy-Britanniában várhatóan már 2016-ban népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. Ebben fontos kérdés lesz az EU más államaiból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak szigorítása.