Föld alatti folyót találtak a maja romváros piramisa alatt

Őslakos
Chichen Itza, 2012. december 21. Egy őslakos nézi a tollas kígyóisten tiszteletére emelt Kukulkan piramist a mexikói Chichen Itzában 2012. december 21-én. A maja időszámítás szerint ezen a napon, 2012 téli napfordulóján ér véget egy 144 ezer napos teremtésciklus, amelyet sokan úgy értelmeznek, hogy ezen a napon bekövetkezhet a világvége. (MTI/EPA/Jacinto Kanek)
Vágólapra másolva!
Föld alatti folyó kamrájára bukkantak mexikói kutatók a Yucatán-félszigeten fekvő maja romváros, Chichén Itzá fő piramisa alatt.
Vágólapra másolva!

A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem kutatói szerint a tollas kígyóisten tiszteletére épített Kukulkan vagy spanyolul El Castillnak nevezett piramist legalább részben a 20 méterrel alatta található üreg fölé emelték.

Összedőlés fenyegette a piramist

Rene Chavez geofizikus elmondta, hogy a föld alatti folyókamrát természetes sziklaréteg fedi. Az ilyen föld alatti folyók gyakran a Yucatán-félszigeten előforduló kútszerű karsztképződményeket (cenote) kötik össze.

Chichén Itzá

Chichén Itzá egy maja-tolték romváros Mexikóban, a Yucatán-félsziget északi részén. Az ötödik században épült, a tizedik században pedig elfoglalták a toltékok, és a maja-tolték birodalom fővárosává tették. Ők honosították meg a ma tradicionálisan majáknak tulajdonított vallási rítusokat, így például a tollas kígyóisten imádatát és az emberáldozatokat is.

A Chichén Itzá név jelentése szabad fordításban egyébként "az itzai kút kávájánál", ami a város alatt húzódó hatalmas vízgyűjtő területre utal. A Yucatán-félsziget nagy részén nincsenek folyók, ezért a félsziget őslakói hatalmas föld alatti víznyelő barlangokból, illetve mély, aknaszerű természetes kutakból (cenote) nyerték a friss vizet. A város három ilyen, vízben gazdag cenote köré épült, amely a környező mezőgazdasági területeket is táplálta. Az életet adó kutakból kettő ma is látható.

A felfedezésre a kutatók nem ásatással, hanem az elektromos ellenállás mérésével jutottak. Chavez elmondta, hogy a piramis egyik sarka a föld alatti kamra fölött áll, ezért összedőlés fenyegette.

Saját vallásuk alapján építkeztek

Guillermo de Anda régész szerint azért fontos a folyó felfedezése, mert megerősítheti, hogy a maják saját kozmológiájuk szimbolikus térképe alapján építették templomaikat, szent helyeiket.

Egy őslakos nézi a tollas kígyóisten tiszteletére emelt Kukulkan piramist a mexikói Chichén Itzában 2012. december 21-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Jacinto Kanek

A piramis körül elhelyezkedő cenoték jelképezhetik a négy égtájat, a középen lévő folyó a maja univerzum középpontjára utalhat, ahol hiedelmeik szerint az alvilág, a föld és az ég különböző rétegeit összekötő világfa áll.

Gyógynövényekre is bukkantak

Csütörtökön egy másik felfedezést is bejelentett a mexikói Nemzeti Történelmi és Antropológiai Intézet: Uxmal maja romvárosnál a kutatók szokatlanul nagy számú gyógynövényt találtak a kormányzó palotájának nevezett építmény közelében.

A maja romváros legfontosabb piramisa, amely alatt föld alatti folyó húzódik Forrás: Flickr / Chris

A helyszínen mintegy 150 növényfajt találtak, amelyeket kígyómarás, gyomorfertőzés és láz ellen alkalmazhattak.