Tovább nyomoznak a norvég pénzek ügyében

Vágólapra másolva!
Újabb négy hónapig folytathatja a nyomozást a Nemzeti Adó és Vámhivatal a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek ügyében. A kormány eközben Brüsszelben egyezkedik a program folytatásáról.
Vágólapra másolva!

További négy hónappal hosszabbították meg a nyomozás határidejét a Norvég Civil Támogatási Alaptól Magyarországra érkező pénzek felhasználásának ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói így novemberig biztosan folytathatják az eljárást, amely – fokozott ügyészi felügyelet mellett – költségvetési csalás gyanúja miatt zajlik több civil szervezet, köztük az Ökotárs Alapítvány ellen.

A lap arról is ír, hogy a kormány képviselői június végén Brüsszelben megállapodtak az alapba pénzt adó államokkal a technikai szintű egyeztetések folytatásáról.

A kormány szerint a tárgyalások előreláthatóan 2015 szeptemberében zárulnak le. A kormánynak az is célja, hogy minden, a hazánk által felügyelt területen folytatódhassanak a programok. Azt is szeretnék elérni, hogy az eredeti megvalósítási időszakhoz képest további egy évvel, azaz 2017. április 30-ig hosszabbítsák meg a határidőt.

A Fővárosi Főügyészség június végén fejezte be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kérésére indított törvényességi ellenőrzést a norvég pénzek hazai elosztásában érintett öt civil szervezetnél. Három szervezetnél mindent rendben találtak, egy szervezetről kiderült, hogy nem működik. Egy alapítvány követett el adminisztratív hibát azzal, hogy nem tette fel a honlapjára a 2012. és 2013. évi beszámolókat.

A norvég civil pénzek elosztását felügyelő Ökotárs Alapítványnál tavaly szeptemberben tartott házkutatást a rendőrség, amelyről a Budai Központi Kerületi Bíróság januárban megállapította, hogy törvénysértő volt.