Merkel szerint részmegoldás a tranzitzóna

German Chancellor Angela Merkel attends the "Future-conference" event of the Christian Democratic Union (CDU) party in Wuppertal,  western Germany, on October 8, 2015. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Angela Merkel
Vágólapra másolva!
A tranzitzónák bevezetése nem oldaná meg a menekülthullám erősödéséből fakadó gondokat, de bizonyos esetekben hatékony megoldás lehet - mondta Angela Merkel egy fórumon. Szerinte az iratok nélkül érkezőket lehetne a határ menti táborokban megállítani.
Vágólapra másolva!

Tranzitzónák kialakításával nem lehet megoldani a menekültválságot, de olyan esetekben jó szolgálatot tehetnek a határ menti várakozóövezetek, amikor egy menedékkérő nyilvánvalóan szándékosan elhagyja az iratait, és nem hajlandó együttműködni személyazonossága megállapításában. Ezt Angela Merkel német kancellár mondta egy fórumon Alsó-Szászországban.

A német konzervatív pártok (CDU/CSU) elképzelése szerint a tranzitzónák olyan területek volnának a német határok mentén, de már az ország belsejében, ahol a menekülteknek meg kellene várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e egyáltalán menedékkérelem benyújtására. A két párt már megállapodott a tranzitzónák kialakításáról.

A velük nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata SPD több tekintélyes vezetője viszont elutasítja azt.

A tranzitzónák bevezetése szigorítást jelentene a jelenleg érvényes menekültügyi szabályokhoz képest. Németország csinált már hasonlót: a tranzitzónákban zajló folyamat nagyon hasonlítana az úgynevezett repülőtéri eljáráshoz, amelyet a legutóbbi nagy menekülthullám után, 1993-ban vezettek be. Ezt akkor alkalmazzák, ha valakinek nincsenek papírjai, vagy nyilvánvalóan nem szorul a német állam védelmére. Ilyen esetekben megtagadható a belépés az országba. Az eljárást 48 órán belül folytatják le, a kérelmezőnek a döntésig a repülőtéren kijelölt helyen kell maradnia - innen a megoldás neve.

Angela Merkel Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A kancellár beszédében kiemelte, hogy a német alaptörvény alapján minden ember méltóságát tiszteletben kell tartani, és nem csak a Németországban élő emberekét. Éppen ezt szolgálja a menedékjog, Németországnak azonban azt is jeleznie kell, hogy kinek nem tud segíteni. "Emberhez méltó módon bánunk azzal a menedékkérővel is, aki gazdasági okok miatt jön hozzánk" - fogalmazott a kancellár. Hozzátette:

a gazdasági okokból menedéket kérőknek meg kell mondani, hogy nem maradhatnak.

Beszélt arról is, hogy ösztönözni, támogatni kell az önkéntes távozást. Nem mindenkinek tetszik a németországi tél, és hogy "már délután 4-kor sötét van" - mondta Angela Merkel.

A pártelnök-kancellárt az utóbbi időben sok bírálat érte megengedő menekültpolitikája miatt. Tegnap este Drezdában ezrek tüntettek a német menekültpolitika ellen, de múlt héten pártjának 34 tagja is nyílt levélben foglalta össze a kifogásait. Kiemelték, hogy a Merkel-féle "nyitott határok politikája" sem az európai, sem pedig a német jognak nem felel meg, és a CDU programjával sincs összhangban.

A kancellár ezért körútra indult, hogy érveljen az álláspontja mellett. Az alsó-szászországi fórum volt a második ilyen rendezvény. A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati tévé beszámolója szerint a bírálatok özöne ezúttal elmaradt.

Angela Merkel sok tapsot kapott a részvevőktől.