Meglátta a hóhér az akasztófát, és azonnal felmondott

srí lanka börtön
An amblance is parked outside Colombo's main jail on November 7, 2010 as Sri Lankan policemen stand guard following a drug raid. Forty-six policemen and two prison officials were injured when a drugs raid at Sri Lanka's main jail in the capital Colombo sparked violence, officials and doctors said. Convicts beat up police as they stormed the Welikada prison to search for hidden narcotics as part of a nationwide crackdown against illegal drugs, police said. AFP PHOTO / Ishara S. KODIKARA
Vágólapra másolva!
Két új hóhért vettek fel Srí Lankán „könnyű adminisztratív munka” ígéretével. Az országban ugyanis negyven éve nem hajtottak végre halálbüntetést.
Vágólapra másolva!

Srí Lankán 1976 óta nem végeztek ki senkit, miközben 1116 ember van a halálsoron. Hóhérnak azonban lennie kell, a hatóságok ezért feladtak egy hirdetést, amelyben „könnyű adminisztratív munkára” kerestek jelentkezőket.

A kiképzést sem bírta

Végül két embert vettek fel annak az egynek a helyére, aki tavaly vállalta el a munkát, de mihelyt a kiképzés első napján meglátta az akasztófát, azonnal fel is mondott – számolt be a brit Independent.

A halálbüntetést egyelőre nem szüntették meg, csak a végrehajtásra vezettek be moratóriumot. „Nem számít, hogy a kormány ki akar-e végeztetni embereket, vagy sem. Készen kell állnunk, ha a szükség úgy hozza” – magyarázta a hóhérok felvételét Rohana Pushpakumara tábornok, a büntetés-végrehajtás parancsnoka.

Colombo legnagyobb börtöne. Majd' negyven éve nem végeztek ki senkit Forrás: AFP/Ishara S.Kodikara

Egyre többen követelik

Az országban egyébként egyre többen követelik a kivégzések újrakezdését a 26 évig tartó polgárháború 2009-es befejezése óta, mert növekszik a gyilkossági, gyermekbántalmazási és nemi erőszakcselekmények, valamint a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűnügyek száma.

A BBC colombói tudósítója szerint egyébként 24-en jelentkeztek hóhérnak, de csak 14-en jelentek meg az állásinterjún.

„Készen állok, ha ki akarnak végeztetni velem valakit, de nem úgy néz ki, hogy erre szükség lenne” – mondta egyikük.