Több tízmillió munkahely kerülhet veszélybe

robot
POMONA, CA - JUNE 06: Team Tartan Rescue's CHIMP (CMU Highly Intelligent Mobile Platform) robot competes in the Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) Robotics Challenge at the Fairplex June 6, 2015 in Pomona, California. Built by Carnegie Mellon University-NREC, CHIMP took home a third prize check for $500,000. Organized by DARPA, the Pentagon's science research group, 24 teams from aorund the world are competing for $3.5 million in prize money that will be awarded to the robots that best respond to natural and man-made disasters. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban 80 millió munkahelyet veszélyeztethet az automatizálás, de az Egyesült Királyságban is több mint 10 millió állás foroghat kockán. A Bank of England vezető közgazdásza szerint mindez a jövedelmi egyenlőtlenségekre is hatással lehet.
Vágólapra másolva!

A brit jegybank vezető közgazdásza, Andy Haldane egy csütörtöki londoni szakszervezeti konferencián arról beszélt, hogy az Egyesült Királyságban 15 millió munkahelyet fenyegetnek a robotok az amerikai 80 millió mellett. Az USA-ban egyébként októberben 143 millióan dolgoztak a mezőgazdaságon kívül.

Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy a fejlődő technológiákból fakadó robotizáció leginkább a gyártási, kereskedelmi, értékesítési és szabadidős iparágakban dolgozókat fenyegetheti, ezekben a területeken a legmagasabb az átlagos valószínűségi arány.

A robotizáció átlagos valószínűsége adott foglalkoztatottsági körben Forrás: Bank of England

Tovább nőhetnek a jövedelmi egyenlőtlenségek

– tette hozzá Haldane. Kiemelte, a technológia egyfajta regresszív jövedelemadóként tud működni a képzetlenek számára, és tovább növelheti a jövedelmi egyenlőtlenségeket – írja a MarketWatch.

A múltbeli tapasztalatok ezzel párhuzamosan azt mutatják, hogy a technológiai fejlődések végül megemelték a keresletet az új munkaerőt igénylő új iparágak termékei iránt. Mindazonáltal az látszik, hogy mivel a gépek egyre okosabbak lesznek,

egyre szűkül a tér az egyedi emberi készségek számára.

Ma már olyan, korábban elképzelhetetlen jelenségek is valóssággá váltak, mint a vezető nélküli autó – mondta a közgazdász.

Jegybanki tisztviselőként Haldane arra is utalt, hogy a kibocsátási rés szűkülése egyre kisebb hatással van a bérekre. Ennek oka pedig nagyrészt abban keresendő, hogy manapság minden eddiginél könnyebb az emberi munkaerőt gépekkel helyettesíteni.