Ahol még divat az őszinte bunyó

Venda törzs két tagjáról az évenként megrendezett pusztakezes ökölvívó tornán a Dél-afrikai Köztársaságban fekvő Tshisebiben december 26-án. (MTI/EPA/Shiraaz Mohamed)
Tshisebi, 2015. december 27. 2015. december 27-én közreadott kép a Venda törzs két tagjáról az évenként megrendezett pusztakezes ökölvívó tornán a Dél-afrikai Köztársaságban fekvő Tshisebiben december 26-án. (MTI/EPA/Shiraaz Mohamed)
Vágólapra másolva!
Nem kell ring, bandázs és bokszkesztyű, ha komoly meccset akarnak látni a Dél-afrikai Köztársaságban. Az ország északi részén fekvő Limpopo tartomány Tshisebi falujában karácsony után minden évben csupasz ököllel esnek egymásnak a merész férfiak.

A Venda törzs férfi tagjai évszázadok óta hagyományos módon, csupasz ököllel mérik össze erejüket a Chifude nevű szent helyen. A fesztivál eredetileg arra volt hivatott, hogy kiválasszák a legbátrabbakat.

A Musangwe nevet viselő erőfitogtatásnak három szintje van: az apák által ösztönzött és biztatott 9-12 éves fiatalok (mambibi) és a tizenéves harcosok (Rovhasize) küzdelme mellett azonban a legnagyobb érdeklődés a tapasztalt harcosok bunyóját övezi.

A Venda törzs két tagja az évenként megrendezett pusztakezes ökölvívó tornán Forrás: MTI/EPA/Shiraaz Mohamed

A mérkőzések három esetben érhetnek véget: ha az egyik bunyóst kiütik, ha valamelyikük vérezni kezd, vagy ha kézfeltartással jelzi a feladást.

A hagyomány több évszázadra tekint vissza Forrás: MTI/EPA/Shiraaz Mohamed