Több út lesz fizetős 2016-ban

megyei matrica, útdíjfizetés
A megyei matricákat jelző gomb egy budapesti Mol-benzinkút kasszaterminálján 2014. december 31-én. 2015. január elsejétől az útdíjfizetési rendszer mintegy 1500 értékesítési pontjának bármelyikén bármely megyére - Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat - megvásárolható a megyei matrica. Az értékesítési pontok részletes listája december 31-től elérhető a nemzetiutdij.hu oldalon. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Két útszakasz válik fizetőssé 2016. január 1-jén. Ezeken kívül viszont nem lesznek új, fizetős szakaszok, az M86-os és az M9-es ingyenes marad. Az autópálya-matricák árai nem fognak emelkedni.
Vágólapra másolva!

2016 január elsejétől fizetősek lesznek a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utak. Egész pontosan az M43-as autópálya makói csomópont és az országhatár közötti szakaszáról és az M85-ös autóútról van szó.

Az M86-os és az M9-es ingyenes marad

A további gyorsforgalmi szakaszok díjasítását híresztelő közléseknek semmiféle alapjuk nincs, hangsúlyozza közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya. A vonatkozó miniszteri rendelet egyértelműen kimondja, hogy

az M86-os autóúton és az M9-es autóúton a személyautók után nem kell használati díjat fizetni,

ebben 2016-ban sem várható változás.

Nyár óta tudni

Azt egyébként, hogy az M43-as egy szakasza és az M85-ös fizetős lesz január elsejétől, már június óta tudni lehet, a kormány ekkor módosította a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló 37/2007. (III. 26.) GKM rendeletet.

Áremelés nem lesz

Az autósok 2016-ban is a megszokott matricatípusokból válogathatnak változatlan árakon, a tarifák nem emelkednek a tehergépjárművek számára sem. A 2015-ben megvásárolt éves országos és megyei matricák érvényességi területükön 2016 január végéig biztosítanak úthasználati jogosultságot.