Áprilisban sok minden más lesz

Az első ember, aki szív és pulzus nélkül élt, szívátültetés, operáció, műtét
Vágólapra másolva!
Ha hiszi, ha nem, változik többek között az egészségügyben a sebészeti ügyeleti rend, másrészt csökken pár gyógyszer ára is, több mint 30 százalékkal. Működésbe lépnek a szupertraffipaxok. Drágul a benzin, és megszűnik a Tesco Mobile is. 
Vágólapra másolva!

Április elseje hagyományosan a bolondok, a bolondozások napja. A modern kor egyik legismertebb április 1-jei tréfája a BBC-hez fűződik: 1957-ben arról számoltak be, hogy az enyhe idő és a kártevők kiirtása után

Svájcban bőséges spagettitermés várható.

Sokan telefonáltak be, és azt kérdezték, hogyan termeszthetnének spagettit.

Április 1-je a bolondozások napja, a BBC bőséges spagettiterméssel viccelt Forrás: Táfelspicc

A válasz így hangzott: dugjanak egy szál spagettit paradicsomszószba, és várjanak türelmesen.

Vátozik a sebészeti ügyeleti rendszer

Megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten. A változás lényege, hogy április 1-jétől azok az intézmények, ahol van aktív sebészeti ellátás, az év minden napján 24 órában kötelesek fogadni a területi ellátási kötelezettség szerint hozzájuk tartozó betegeket.

Az év minden napján 24 órában kell fogadni a betegeket Forrás: Thinkstock

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint az átalakítás mindenképpen nehezebb és költségesebb lesz a korábbi rendszernél, de a betegbiztonságot kell előtérbe helyezni. Az államtitkár egyfajta „tesztüzemként” beszélt a változásról, de azt mondta, egy ilyen struktúrát csak „élesben” lehet elindítani. „Ha a döntésünk rossz volt, revideálni fogjuk” – hangsúlyozta.

Olcsóbb lesz néhány pirula

Több mint 34 százalékkal csökken néhány gyógyszer ára áprilistól. Egy még 2011-ben módosult rendelet alapján kiterjesztették a fixesítés, más néven referenciaárazás szabályait. Ennek lényege, hogy a finanszírozó úgynevezett fix csoportokba sorolja a gyógyszereket, és azok egynapi adagjához ugyanolyan összegű támogatást nyújt. Az intézkedés célja a készítményekre fordított közkiadások csökkentése.

Olcsóbb lesz néhány vérnyomáscsökkentő Forrás: Thinkstock

Az Abilify nevű antipszichotikum bruttó ára április 1-jétől több mint 35 százalékkal csökken, és olcsóbb lesz a Kapidokor nevű antiepileptikum is, amelyet az epilepsziában fellépő görcsrohamok kezelésére alkalmaznak. A medicina teljes ára több mint 28 százalékkal csökken. Szintén kevesebbe kerül majd a magasvérnyomás-betegség kezelésére használt Nebispes, amelynek ára a következő hónaptól több mint 34 százalékkal csökken.

Kezdődik a beiratkozás

Április 14-én és 15-én lesz a beiratkozás a Klikhez tartozó általános iskolákban. A beiratkozáshoz a szülőknek mindenképpen vinniük kell a gyermek nevére kiállított személyazonosítót, a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, valamint az iskolaérettséget tanúsító igazolást. Ez utóbbit az óvodából vagy a szakértői bizottságtól kapja meg a gyermek.

Április közepe az általános iskolások beiratkozásának időszaka Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini

A beiratkozás időpontjában arról is nyilatkozni kell, hogy hittan- vagy erkölcstanoktatást választanak a gyermeküknek. Az iskola köteles minden, a felvételi körzetében életvitelszerűen lakó tanulót felvenni – hívták fel a figyelmet.

Örülhetnek az autósok

Visszakerült a parkolási rendeletbe a korábban törölt ötperces türelmi idő. Vagyis áprilistól a gépkocsijával parkoló mentesül a törvényben meghatározott egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha az ellenőrzés időpontja és a mobiltelefonos parkolásidíj-fizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő, és a várakozási díj megfizetését a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodáján utólag igazolja.

Viszont megint drágul a benzin,

ennek valószínűleg nem örülnek majd annyira az autósok. A Mol pénteken 3 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti árát, a gázolaj árát pedig 3 forinttal csökkenti. A változások miatt a benzin átlagára literenként 329-330 forintra nőtt, a gázolajé pedig 315-316 forintra mérséklődött.

Helyjegyet a kalauztól

Vonaton is lehet helyjegyet venni áprilistól, ugyanolyan díjú felárral, mint a jegypénztárakban.
Változás lesz az is, hogy a viszonylatra kiadott menetjegyeket csak azon indulási és végállomások, megállóhelyek között lehet felhasználni, amelyeket a jegyen a vásárláskor feltüntettek.

Már nem csak a jegypénztárban lehet helyjegyet venni Fotó: Origo

A jegypénztárnál vagy online vásárlásnál is érdemes pontosan megjelölni a kiindulási és a célállomást. Erre főként azoknak az utasoknak kell odafigyelniük, akik a budapesti elővárosi közlekedésben eddig időnként más állomáson szálltak le vagy fel, mint amelyre a jegyet kérték.

Megszűnik a Tesco Mobile

Megszünteti mobiltelefonos szolgáltatását április 16-tól a Tesco Mobile, ügyfeleik a Vodafone-hoz kerülnek. Április elsejétől már nem lehet új előfizetői szerződést kötni, a szolgáltatóváltásról sms-ben értesítik az előfizetőiket.

A Tesco Mobile ügyfelei 2016. április 6-a után a Vodafone Magyarország ügyfelei lesznek. Az átvételről az érintett felhasználók személyre szóló, részletes tájékoztatást kapnak. Az ügyfelek átadása április 6. és április 16. között valósul meg, a hívásindítás és sms-küldés az átmeneti időszakban is zavartalanul elérhető lesz.

Megszűnik két egészségpénztár

Péntektől a Honvéd Egészségpénztár beolvad a Prémium Egészségpénztárba. A Honvéd a két bajba került egészségpénztár egyike volt, amelyek a Buda-Cashhez tartozó DRB-csoportnál tartották a pénzüket, és a bankcsődök miatt 1,8 milliárd forintja veszett oda.

A pénztár a DRB-s csődöt még kiheverte volna, ám a tagok háromnegyede hirtelen nem fizetővé vált, miután a honvédségi dolgozók tagdíját tavaly december óta nem fizette a Honvédség.

Az Életerő Egészségpénztár április elsejétől olvad be a Generali Egészségpénztárba. Az Életerő mintegy 2,6 ezer taggal gyarapítja a Generalit, ami nevet is vált, az új neve Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár lesz.

Mindegy, hogy belföld vagy külföld

Az április 1-jén debütáló Next Business Comfort díjcsomagcsoport előfizetői a saját bőrükön tapasztalhatják meg a mobilitás, a szabadság és akár a korlátlanság újfajta élményét. Mindegy, hogy itthon vagy külföldön járnak a Telekom üzleti ügyfelei, nem kell sokat gondolkodniuk azon, hogyan oldják meg a munkavégzést, mert egyetlen díjcsomag előfizetésével a mobileszközeiken egyforma feltételekkel intézhetik üzleti az ügyeiket belföldön és külföldön is az EU-n belül.

Csökkennek a kamatprémiumok

Péntektől alacsonyabb kamatot fizetnek a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK), ugyanis az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 bázisponttal csökkenti a kamatprémiumot. A hároméves kötvény kamata 2,75 százalék, az ötévesé pedig 3,25 százalék lesz.

Jönnek a szupertraffipaxok

Április 5-től fokozottan kell figyelniük az autósoknak, ekkor állítják ugyanis üzembe a Véda mindent és mindenhol látó, kiépített kamerarendszerét.

Áprilistól óvatosabban nyomják a gázpedált Fotó: Marton Szilvia - Origo

Lezárult a Véda rendszer tesztelése, április 5-én reggel nyolc órától élesítik a fixen kiépített kamerahálózatot – jelentette be a rendőrség.

A konzolokra szerelt Véda országszerte 365 kamerával figyeli majd közlekedést, az Origo saját gyártású térképén azt is láthatja, hogy pontosan mely helyszíneken:

A rendőrség 132 helyszínen, 365 forgalmi sávot figyelő „szuperkamerát” szerelt fel országszerte, amelyek a gyorshajtás mellett számos más szabálytalanságot tudnak észlelni, de forgalmi dugók érzékelésére is alkalmas lesz a rendszer. A Véda rendszert 14 milliárdos uniós forrásból fejlesztették.

Elindul a nemzeti hulladékholding

Április elsejétől indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer, megalakul a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A lakosság szempontjából sem a díjak, sem a szolgáltatások nem változnak. Cél a fenntartható, rendezett, átlátható hulladékgazdálkodási rendszer létrehozása, amely garantálja a közszolgáltatás folyamatosságát, biztonságát és a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását.