Rendőrsztrájk miatt csúszik a brüsszeli reptér megnyitása

brüsszel reptér hajnal
A Belgian soldier stands guard near Brussels airport in Zaventem on March 23, 2016 a day after terror attacks hit the city. Belgian investigators were on March 23 hunting a man seen fleeing Brussels airport after a suicide bombing, as the country held three days of mourning for around 35 people killed in twin attacks by Islamic State jihadists. / AFP / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Biztonsági aggályokra hivatkozva sztrájkot hirdettek a rendőrök a brüsszeli repülőtéren, így csúszik a forgalom részleges újraindítása.
Vágólapra másolva!

A repülőtér a március 22-i merényletek óta volt zárva, és eredetileg azt tervezték, hogy pénteken este nyitják meg újra részlegesen a forgalom előtt.

A legnagyobb belga rendőrszakszervezet azonban közölte a BBC-vel, hogy elégtelennek tartja a biztonsági intézkedéseket.

„Amiatt sztrájkolunk, ami március 22-én történt – nem folytathatjuk úgy, mintha az a nap nem is lett volna” – fogalmazott Vincent Gilles, az SLFP elnöke.

Nem tartják elégségesnek a biztonsági intézkedéseket Forrás: AFP/John Thys

A rendőrök azt követelik, hogy csak ellenőrzés után lehessen belépni az indulási csarnokba – vagyis telepítsenek a bejárathoz fémdetektoros kaput, testszkennert és csomagátvilágító berendezést.

Emellett azt is el akarják érni, hogy ellenőrizni lehessen: minden ember és csomag, aki, illetve ami áthalad az ellenőrzésen, el is repül úti célja felé.

A biztonság szigorítása többek között azért is fontos, mert a La Libre Belgique című belga lap értesülése szerint akár ötven, az Iszlám Állammal szimpatizáló és szélsőséges nézeteket valló alkalmazott is dolgozhat a Zaventem repülőtéren.