Varga ma mutatja be a jövő évi terveket

ÁLLAT bővítés csirke ÉPÜLET Foglalkozás gyári munkás háziállat ketrec SZEMÉLY TÁRGY üzem
Pacsa, 2015. december 7. Csirkéket készítenek elő vágásra a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemében Pacsán 2015. december 7-én. Új fogadócsarnok és raktárhelyiségek átadásával fejeződött be a baromfifeldolgozó mintegy félmilliárd forintos bővítésének első üteme. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Kedden nyújthatják be a parlamentnek a 2017-es költségvetést, amelynek fő eleme lehet a tej, baromfi és tojás után fizetendő áfa csökkentése. A hiánycél 2,4 százalékos lehet. De még ehhez is fegyelmezett politika kell, elemzői megfogalmazások szerint a kormánynak a saját kezébe is bele kell harapnia, ha ki akarja egyensúlyozni az adócsökkentéseket.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma adja át a jövő évi költségvetést. Az esemény eredetileg 10 órára tervezték, de reggel délutánra halasztották - magyarázat nélkül.

A hó elején a tárcavezető a következőket jelentette be a jövő évi tervekről:

  • 2,4 százalék lehet a 2017-es hiánycél
  • 3,1 százalékos növekedést várnak
  • 5 százalékra csökkenhet a tej, tojás és baromfi áfája
  • 18 százalékra csökkenhet az internetszolgáltatások áfája
  • 18 százalékra csökkenhet az éttermi szolgáltatások áfája is, de 2018-ban újra csökkenthetik, akkor már 5 százalékra
  • Az oktatásra és az egészségügyre 100 milliárd forinttal több juthat. Az egészségügyben többlépcsős béremelés valósulhat meg
  • Az otthonteremtési támogatásokra szánt összeget 100 milliárddal emelik, ez főleg a csok népszerűsége miatt lehet szükséges

Olcsó lesz a rántott csirke

A jövő évi költségvetés egyik legmarkánsabb eleme lesz a tej, tojás és a baromfitermékek áfacsökkentése. Ezek mellett is több tétel van, ami a hiányt növelheti,

a hiánycél 2,4 százalék lehet. Ezt 3,1 százalékos növekedési várakozások mellett akarják elérni.

Ami egyben meg is adja az alapvető kockázatát a jövő évi költségvetésnek.

Kovács Árpádnak, a Költségvetési Tanács (KT) elnökének is a 2017-es költségvetés strukturális hiányával kapcsolatban vannak csak kétségei, de elmondása szerint a többi ponton a büdzsé az uniós elvárásokkal szinkronban van.

Csirkéket készítenek elő vágásra a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemében Forrás: MTI/Varga György

A KT elnöke az állami tévében arról is beszélt, hogy a jövő évi adócsökkentéseket a gazdasági termelés növekedéséből és adóbeszedés hatékonyságának javításából lehet finanszírozni. Utóbbiról azt mondta, hogy jó az adóbeszedés hatékonysága, de lenne még mit tenni a szürkegazdaság csökkentéséért.

Ennek része lehet az

ingatlankiadáshoz kapcsolódó szürkegazdaság megfékezése.

A kormánypárti Magyar Idők írt egy tervezett adómódosításról, ami nagyban egyszerűsíthetné az adózást. Bár a nagyobb értékű ingatlanoknál csökkenhet így az adókötelezettség, de az adózási kedv megugrása mégis kedvezően hathat a költségvetésre.

Csökkenhet a bankadó, alig változik a nyugdíj

A bankadóról Varga Mihály korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormány az Európai Újjáépítési és Beruházási Bankkal kötött megállapodás teljesítésére törekszik, az adó csökken. Ennek mértéke az OTP Bank rendes évi közgyűlésén a miniszter által közöltek szerint a teljes bankrendszerre vonatkozóan 20 milliárd forint lehet jövőre.

Már korábban jelezték, hogy

jövőre 0,9 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak.

A nyugdíjemelésnek ez az eddig tapasztalt legalacsonyabb mértéke. Magyarázatként az hangzott el, hogy a költségvetés készítésekor az volt a cél, hogy az ellátások megőrizzék reálértéküket, ezért a tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelésre tesz a kormány javaslatot.