Albert herceg segíthet a bajban lévő oroszokon

Jelena Iszinbajeva, atlétika, rúdugrás
RUSSIAN FEDERATION, Moscow : Russia's Yelena Isinbayeva smiles on the podium during the medal ceremony for the women's pole vault at the 2013 IAAF World Championships at the Luzhniki stadium in Moscow on August 15, 2013. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
A női rúdugrás kétszeres olimpiai bajnoka, az orosz Jelena Iszinbajeva februári sérülését kiheverve a jövő hónapban végén készül visszatérni a versenyzéshez.

Edzője, Jevgenyij Trofimov vasárnapi nyilatkozatában azt mondta, hogy

tanítványa a június 20. és 23. között esedékes orosz bajnokságon indul,

és ott próbálja meg teljesíteni a riói részvételhez szükséges szintet, ami 4,50 méter.

Ha Albert herceg nem lép, talán Iszinbajevát sem láthatjuk Rióban Forrás: AFP/Kirill Kurdyavtsev

A tréner azt is kijelentette, hogy

az orosz atlétika egészének sportdiplomáciai segítséget ígért Albert monacói herceg,

aki - Trofimov szavai szerint - "jogszerűtlennek tartja a ránk kirótt szankciókat".

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) június 17-i bécsi ülésén dönt majd az orosz tagszövetség (VFLA) jelenlegi felfüggesztésének esetleges eltörléséről, ezáltal atlétáik olimpiai szerepléséről. A sportág nagyhatalmának számító oroszoknak azt kell bizonyítaniuk az IAAF-nek: sikerült megreformálniuk doppingrendszerüket, így a felfüggesztésüket feloldhatja a világszövetség.
Az IAAF a 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán függesztette fel a VFLA tagságát, így versenyzői jelen állás szerint csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott.