Pontozná a magyarokat Boris Johnson

Mayor of London Boris Johnson drives a Metrocab zero emissions taxi in London, on January 16, 2014. The Mayor of London, Boris Johnson, announced plans to make all London taxis presented for licensing in the capital, zero emissions. AFP PHOTO/BEN STANSALL
Mayor of London Boris Johnson drives a Metrocab zero emissions taxi in London, on January 16, 2014. The Mayor of London, Boris Johnson, announced plans to make all London taxis presented for licensing in the capital, zero emissions. AFP PHOTO/BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Boris Johnson volt londoni polgármester szerint az ausztráliai elbírálási rendszerhez hasonló, pontozásos módszeren alapuló bevándorlási szabályozást kell meghonosítani Nagy-Britanniában az EU-tagállamokból érkező munkavállalók esetében is, ha az EU-tagságról szóló népszavazáson a kilépés pártján állók győznek.
Vágólapra másolva!

A volt londoni polgármester, Boris Johnson és Michael Gove igazságügyi miniszter pontozná Nagy-Britanniában azokat, akik külföldről költöznek oda dolgozni. Az ausztrál mintára kidolgozott rendszert a két politikus abban az esetben léptetné életbe, ha a britek a június 23-ra kitűzött népszavazáson úgy döntenek, kilépnek az Európai Unióból.

Jó pontokat kapnának azok, akik jól beszélnek angolul.

Azok is esélyesebbek lennének a munkavállalási engedélyre, akiknek az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítéseik vannak.

A két konzervatív politikus által előterjesztett terv szerint Nagy-Britannia 2020-ra, a következő brit parlamenti választások idejére honosítaná meg az új bevándorlási mechanizmust, amely különböző kritériumok alapján, pontozásos rendszerrel bírálná el a letelepülési és munkavállalási kérelmeket az EU-tagállamokból érkező munkavállalók, így például a magyarok esetében is.

Pártjuk ellenében kampányolnak

Ez véget vetne az uniós állampolgárok jelenlegi szabad nagy-britanniai munkavállalásának. A politikusok tervei szerint a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-munkavállalókra visszamenőlegesen az új szabályozás nem vonatkozna.

Boris Johnson pontozna Forrás: AFP/Ben Stansall

Boris Johnson és Michael Gove a kilépésért kampányoló tábor két frontembere, jóllehet mindketten a kormányzó brit Konzervatív Párt tagjai. A konzervatív párti brit kormány hivatalos álláspontja az, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, vagyis a volt londoni polgármester és az igazságügyi tárca vezetője a saját pártja vezette kormány ellenében kampányol a kilépés mellett.

David Cameron brit miniszterelnök az EU-val folytatott reformtárgyalásokon korábban

jelentős szigorításokat tudott elfogadtatni Brüsszellel.

Ezek közé tartozik például, hogy a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldi EU-állampolgárok csak többévnyi folyamatos munkaviszony után férnének hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez. Az EU viszont tárgyalni sem volt hajlandó arról a felvetésről, hogy Nagy-Britannia korlátozhassa az uniós társállamokból érkezők bevándorlását és munkavállalását.

Visszaesés jönne

Londoni elemzői vélemények szerint az EU-munkavállalók bevándorlásának korlátozását alaposan megszenvedné a brit gazdaság. Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemző részlege, az Oxford Economics legutóbbi tanulmányában kimutatta, hogy a külföldi EU-országokból betelepült munkavállalók beáramlása a 2005 és 2015 közötti évtizedben évente átlagosan 0,5 százalékpontot adott hozzá a brit gazdaság potenciális növekedési rátájához.