Nagyon megugrottak a túlórák

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Áprilisban nem nőtt az alkalmazottak száma, mégis több bért és pótlékot fizetek a kereskedelemben dolgozóknak, mint korábban. A márciusi vasárnapi boltzár eltörlés után félmillióval nőtt meg a túlórák száma.
Vágólapra másolva!

Április 17-én vasárnap ismét kinyithattak a boltok, a bő egy éves tilalom után. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vasárnapi boltnyitásban érintett kiskereskedelemben az alkalmazottak száma még nem nőtt áprilisban az előző hónapokhoz. Megugrott ugyanakkor a túlórák száma – írja a blokkk.com.

A vasárnapi boltnyitást április 11-én jelentette be a kormány és az Országgyűlés döntését követően 17-én lehetett első alkalommal kinyitni vasárnap az üzleteket. Ennyi idő alatt lehetetlen volt a megfelelő számú munkaerő felvétele a munkaerő hiányos szektorban.

100 ezres ugrás

A KSH kimutatása szerint alaposan megugrott a túlórák száma a boltokban, áruházakban.

A túlórák száma félmillió óra volt áprilisban

a kiskereskedelemben, az előző hónapokban viszont 100 ezerrel kevesebb.

A korábbi években (nyolc évre lehet visszamenni a KSH adataiban)

április hónapban ennyit nem túlóráztak a kiskereskedelemben dolgozók.

A több túlóráért több bér is jutott a borítékba, hiszen a márciusi egy milliárd forint bértömeg 1,2milliárdra ugrott áprilisban, nyilván az első alkalommal az 50 százalékos vasárnapi pótlékot felsrófolt rendkívüli juttatások miatt is.

A boltzár eltörlése után továbbra is lasszóval keresik az alkalmazottakat a kereskedelemben Fotó: Bielik István - Origo

A Tesco jelentette be, nem sokkal azután ahogy kihirdették a vasárnapi boltzár eltörlését, hogy már az első vasárnap 200 százalékos pótlékot fizet annak, aki bemegy dolgozni.

Áprilisban egyébként 2015 azonos időszakához képest 7-8 ezer fővel nagyobb volt a kiskereskedelmi alkalmazottak létszáma, de ez csak a nagyobb boltokat jelenti, ahol általában nőtt is az előző évhez képest a forgalom és néhány üzletláncnál az áruházak száma is.

A munkaerőhiány folyamatosan pumpálja felfelé a béreket a kereskedelemben, éves szintű növekedés 11 ezer forint volt, ami a fizikai munkát végzők körében 8 százalékos emelkedést jelent.

A teljes kereskedelemben a betöltetlen álláshelyek száma 2016. első negyedévének végén 3 819 volt, ennyit az elmúlt években még egyszer sem nem számolt a KSH.