Húsz év börtönt kapott Ausztriában egy dzsihadista hitszónok

Vágólapra másolva!
Húsz év börtönre ítéltek szerda éjjel Grazban egy muzulmán hitszónokot, aki az ausztriai dzsihadista propaganda központi figurájaként harcosokat toborzott az Iszlám Állam terrorszervezet számára.
Vágólapra másolva!

Az ügyet tárgyaló grazi törvényszék bizonyítottnak találta, hogy a 35 éves boszniai származású férfi - aki a délszláv háborúk idején telepedett le Bécsben - saját Youtube-csatornáján keresztül többeket rávett arra, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam (IÁ) szíriai harcaihoz.

Az ítélet szerint ezzel elkövette a gyilkosságra való felbujtás és a kényszerítés minősített bűncselekményét. Bűnösnek találták terrorista és bűnszervezethez való tartozás vádjában is.
Egy 28 éves vádlott-társát a bíróság tíz évi szabadságvesztésre ítélte a toborzásban való részvételért és szíriai gyilkosságokban való bűnrészességért.

Mindkét férfi tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az Ebu Tejma néven ismert hitszónokot, aki Bécs mellett más osztrák városokban, Németország déli részén és Bosznia szalafista központjaiban is tevékenykedett, a vádirat az Iszlám Állam "propagandájának egyik kulcsfigurájaként" jellemezte.

A bíróság február óta tárgyalta az ügyet, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. A vád képviselői tanúként olyan fiatalemberek hozzátartozóit sorakoztatták fel, akik az IÁ harcosaként meghaltak vagy eltűntek a Közel-Keleten, s

a tanúk leírták, hogy milyen hatást gyakorolt a hitszónok gyermekükre és testvérükre.

Mint elmondták, tehetetlennek bizonyultak azzal az átszellemültséggel szemben, ahogyan hozzátartozóik késszé váltak meghalni a dzsihádért (az iszlamisták szent háborújáért).
A karizmatikus férfi 14 és 30 év közötti fiatalok tucatjait vette rá "valóságos agymosással", hogy vegyenek részt az Iszlám Állam szíriai háborújában.

Szerda este a rendkívül bőbeszédű és nyájas fellépésű vádlott a végső szó jogán negyven percen át szónokolt, azt állítva,

sohasem kérte híveitől, hogy harcba menjenek.

Több mint 250 Ausztriában élő, többségükben csecsen és bosnyák személyről gyanítják az osztrák hatóságok, hogy a dzsihádhoz köthető tevékenységet folytatnak. Közülük 70-et azzal gyanúsítanak, hogy közvetlenül is részt vettek a harcokban. Az osztrák belügyminisztérium szerint jelenleg is legalább 40, Ausztriából távozott dzsihadista harcol az Iszlám Állam oldalán.