Megint kiakadtak a tejtermelők

tejtermelők, tehenek, budapest, tüntetés
Budapest, 2016. május 23. Az alacsony felvásárlási árak és a feldolgozott tejtermékek áfacsökkentésének elmaradása miatt tiltakozó tejtermelők demonstrációjának résztvevői vonulnak teheneikkel az Országház előtt, az id. Antall József rakparton 2016. május 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar vásárlók magyar gazdától származó, Magyarországon feldolgozott tejet vehessenek – ebben érdekeltek a termelők, a feldolgozók és a kiskereskedelmi áruházláncok is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál tartott egyeztetésen több nagy áruházlánc is ott volt, kivéve a magyar tulajdonúak.
Vágólapra másolva!

A termelők és a feldolgozók képviselői is egyetértettek abban, hogy tarthatatlan a hazai feldolgozók által fizetett alacsony, 70 forintos tej felvásárlási ár, míg az exportra kerülő tejet 110 forintért veszik át a gazdálkodóktól a külkereskedők.

Tenni kell azért, hogy a termelők ne vigyék külföldre a magyar tejet,

mert tejhiány alakulhat ki itthon. A kamara továbbra is lobbizni fog, hogy az UHT és a hosszan eltartható tejek áfája is 5 százalékra csökkenjen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös egyeztetésén a kiskereskedelmi áruházláncok képviselői is részt vettek. A nagy láncok közül sajnálatos módon a magyar tulajdonúak (CBA, COOP, Reál) nem jelentek meg az egyeztetésen, ugyanakkor az ALDI, az Auchan, a Lidl, a METRO, a Penny, a Tesco és a Spar képviseltette magát – közölte a NAK.

Forrás: Zirig Árpád

A találkozón elhangzott, hogy az idén

tavasszal emelkedtek a felvásárlási árak az Unióban, ugyanakkor hazánkban szinte stagnálnak.

Itthon a tej felvásárlási ára kilogrammonkénti 70 forint, míg Nyugat-Európában, illetve az exportpiacra kerülő tej ára ennek több mint másfélszerese, 110 forint.

Nagy a veszélye annak, hogy

ami által még jobban destabilizálódna a magyar piac, és hiány alakulhatna ki a friss magyar tejből. A kamara, a szakmaközi szervezet, a feldolgozók és az áruházláncok is tenni kívánnak ez ellen.

Ha kell, megint demonstrálnak

A megbeszélésen a tejtermelők demonstrációs bizottságának képviselői is jelen voltak, akik elmondták: nem céljuk tüntetni, de ha szükséges, élni fognak ezzel az eszközzel. Mint több áruházlánc részéről elhangzott, már korábban is alkalmazkodtak a feldolgozók részéről előre jelzett áremelkedéshez, és erre most is nyitottak.

Májusban az alacsony felvásárlási árak és a feldolgozott tejtermékek áfacsökkentésének elmaradása miatt tiltakoztak a tejtermelők Forrás: MTI/Kovács Tamás

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta,

különben sok olyan gazda külföldre viszi a magyar tejet, akik a túlélésért küzdenek a jelenlegi hazai felvásárlási árak miatt. Az EU termeléscsökkentési támogatása pedig sajnos nem használ, hanem inkább árt az ágazatnak. Hozzátette: „szégyen és tragikus, hogy a magyar tulajdonú áruházláncok (CBA, COOP, Reál) nem képviseltették magukat az egyeztetésen".

Nincs különösebb oka a távolmaradásnak

A korábbi szakmaközi egyeztetések alkalmával tudomásunkra jutott, hogy a magyar tejtermelők nehezen tudják értékesíteni a termékeiket az utóbbi hónapokban a nyomott árak miatt - mondta Fodor Attila a CBA kommunikáció igazgatója az Origónak.

A tejterméktanács egyeztetésein, illetve Mélykuti Tibor elnök úrral folytatott személyes megbeszélések alkalmával már többször elmondtuk, hogy maximálisan támogatjuk a tej áfájának csökkentését, mely enyhítheti a termelők problémáit - tette hozzá Fodor Attila. A magyar üzletlánc továbbra is elkötelezett a magyar termékek és természetesen a magyar tejtermékek iránt is.

A részvevők szerint javítani kell a tej termékpálya szervezettségét, a tejpiaci környezetet hosszútávon kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá kell tenni, népszerűsíteni és növelni kell a tej- és tejtermékfogyasztást.

Szükséges továbbá együttműködni a feketegazdaság elleni küzdelemben valamint a tisztességtelen piaci szereplők elleni fellépésben, az áringadozások tompítására tett törekvésekben, valamint a beszállítói szerződéses kapcsolatok rendezésében.