A homofóbia nem tűnt el a Jobbikból

Orbán Viktor; Vona Gábor
Budapest, 2016. október 18. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart az alaptörvény módosításának ügyében Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után a Parlamentben 2016. október 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Évente legalább egyszer elhagyja a Jobbik valamelyik vezető politikusának a száját valamilyen homofób megnyilvánulás. Vona Gábor, a párt elnöke "beteg provokációnak" nevezte a melegfelvonulást, korábban pedig azt mondta: "Ha meleg reggelre ébredtem, azt nem akarom, hogy azt jelentse, felhúztam a redőnyt, és Terry Black mosolygott be az ablakon." Novák Előd korábban pert is veszített Alföldi Róberttel szemben homofób megjegyzése miatt. Ez most azért különösen érdekes, mert Terry Black transzvesztita előadó csütörtökön a TV2 Tények című hírműsorában azt mondta: a 2000-es évek elején Vona Gábor rendszeresen járt olyan rendezvényekre, amelyek végén meleg férfiak szórakoztak egymással. Vona tegnapi sajtótájékoztatóján ezt tagadta. 
Vágólapra másolva!

Nem ritkák a jobbikos országgyűlési képviselők és helyi politikusok körében a homofób megszólalások. Legutóbb Pomázon egy szivárványszínűre festett kerítésből próbált botrányt kavarni Sarkadi Attila, a helyi jobbikos képviselő. Ezt írta: "Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy

a szivárványszínnek jelentése van.

Annak is az lenne, ha mondjuk árpádsávosra festették volna a kerítést. Ha az iskolavezetés vagy a szülői munkaközösség úgy dönt, hogy a jó ízlés szerint egyszínűre festi a szivárványt, szívesen beszállok a festék árába. Festeni is elmegyek.”

Vona és Terry Black

Vona Gábor 2012 nyarán ezt mondta a melegfelvonulásról: „A felvonulásuk nem más, mint egy beteg provokáció, amellyel kapcsolatban egyértelmű az álláspontom. De egyben mindenki biztos lehet. Ha rajtunk múlik, itt többet nem lesz ilyen felvonulás."

Ugyanebben a témában szólalt meg a Jobbik elnöke 2015 nyarán is. Akkor a Vona7 című műsornak azt mondta, hogy ő is meleg házasságban él. Szerinte viszont "a homoszexuálisok együttélése nem tartozik ebbe a kategóriába". Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a Jobbik elnöke több nővel is folytatott szerelmi viszonyt, miközben házasságban él, és van egy gyereke.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke is többször tett homofób megjegyzéseket Forrás: MTI/Máthé Zoltán

2010. február 25-én Vona Gábor a Ma Reggel című műsorban azt mondta: „A meleg szót visszakövetelem magamnak! Ha én azt mondom, hogy meleg reggelre ébredtem, azt

"Beteg, deviáns emberek"

Dúró Dóra a HírTV Magyarország élőben című műsorában azt mondta 2016 júliusában a melegfelvonulásról, hogy sokan csak azért mentek el, hogy megbotránkoztatást keltsenek, ami szerintük szabálysértés, a cél pedig a provokáció. "Beteg, deviáns emberek?" – kérdezte a műsorvezető. Minderre Dúró azt mondta: „Elmondtam, így van.” Dúró szerint a felvonulók egy része azért ment ki, hogy szabálysértést valósítson meg, a rendőrségnek pedig intézkednie kellett volna.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője 2015-ben az Együtt által a rendszerváltásról rendezett konferencián az ózdi polgármester árpádsávszínűre festett folyosójáról azt mondta,

Novák: "Ezeket mi sosem fogjuk tűrni"

Novák Előd szintén a melegfelvonulásról azt mondta: „A homoszexuális lobbi az egyik legerősebb érdekközösség szerte a világon (gyerekek híján sok szabad idejük és pénzük marad erre), s komoly társadalomromboló hatásuk van. A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló művészmozikban évente kétszer tarthatnak propagandahetet a deviánsok. De folyamatosan próbálják kitolni ingerküszöbünket. A magunkfajtákét persze nem lehet, ezeket mi sosem fogjuk tűrni.”

Novák Előd pert is veszített Alföldi Róberttel szemben Forrás: MTI/Vajda János

Novák és Alföldi

2010. december 1-jén Novák Előd és Lenhardt Balázs jobbikos képviselők szerveztek tüntetést a Nemzeti Színház elé. Azt követelték, hogy a kormány váltsa le Alföldi Róbertet. Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő betegnek és perverznek nevezte a színigazgatót. Novák Elődöt később a rendezvényen elmondott szavai miatt Alföldi beperelte, és később meg is nyerte a pert. Novák többször "Alföldi Robertá"-nak nevezte a Nemzeti Színház volt vezetőjét.

Apáti István, a Jobbik korábbi alelnöke 2012-ben azt mondta: „Hiszen a heteroszexuálisok sem szoktak felvonulni,

a heteroszexuális büszkeség napját is meg lehetne tartani.”

"A Jobbik nem homoszexuális-ellenes, hanem a fennálló melegpolitika ellenzője (...) ellenzi azt a melegpolitikát, amely provokálja a csendes többséget" – mondta Jónás Levente, a Jobbik kommunikációs igazgatója a Jobbik "témazáró tiszta beszéd"-ében, 2007. július 19-én.

Börtön a melegeknek

2012-ben a Jobbik benyújtott a parlamentben egy törvényjavaslatot, aminek az "Egyes szexuális magatartászavarok visszaszorítása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló javaslat" címet adták. A Jobbik a homoszexualitást nevezte szexuális magatartászavarnak és három év börtönnel fenyegette azokat, akik – az ő szóhasználatukkal – népszerűsítik a "más azonos nemű személlyel folytatott szexuális kapcsolatot", amit fajtalanságnak neveztek a törvényjavaslatban.

De még azokat a meleg párokat is elzárással és pénzbüntetéssel fenyegették, akik kézen fogva sétálnak az utcán. Emellett betiltották volna, hogy a sajtó beszámoljon a melegrendezvényekről, mert ez a Jobbik szerint visszaélés a sajtószabadsággal, és betiltották volna a melegszórakozóhelyeket is. Aki pedig bármilyen felvételt készítene melegekről (és ezzel a Jobbik szerint népszerűsítené őket), öt év börtönt is kaphatna.

A törvényjavaslat nagy felháborodást váltott ki, és a többi párt a parlamenti bizottságokban nagyon gyorsan leszavazta.