Ősszel is ez az ország egyik legszebb pontja

tihany
Különleges élmény a tihanyi ősz
Vágólapra másolva!
Ahogy a téli óraátállítás megrövidíti a nappalokat, a kisebb túrák felértékelődnek. Így kerül képbe őszről őszre a Tihanyi-félsziget. Nyolc hegycsúcs, két tó, négy falu, sziklák, erdők és mezők, bő tíz négyzetkilométeres területen húsz kilométeres turistaút-hálózat, vagyis felfedeznivalók és útvonal-variációk tucatjai.
Vágólapra másolva!

Csak a jól ismert távoli hegyek és a háttérben csillogó Balaton állandó, egyébként a Tihanyi-félszigeten még sok év után is újabb és újabb útvonalakra bukkanhatunk akár különösebb előzetes tervezés nélkül. Legutóbbi látogatásunkkor inkább az alapvető helyszíneket vettük sorra, de egy percig sem unatkoztunk.

Őszi barangolásunk útvonala a Tihanyi-félszigeten Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A séta kezdőpontja rendhagyó módon ezúttal nem Tihany közepe, hanem a széle volt, a Balaton északi partján futó 71-es úton lévő buszmegálló. Persze egy kicsivel hosszabb séta árán lehetett volna akár Aszófő vasútállomása is. A buszmegállótól rövid emelkedő vezet a félsziget peremének egyik legalacsonyabb pontjára,

a Balaton fölé negyvenöt méterrel emelkedő Apáti-tetőre

(a térképen az 1-es pont). Innen már látszott az idei ősz újdonsága, az Apáti-hegyen nemrég átadott kilátó.

Itt láttuk meg először az új kilátót Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Megnéztük az új kilátót

A rövid emelkedő megmászása jó alkalom arra, hogy a frissen érkezett hideg, délutáni levegő legalább a kabát alatt visszaváltozzon nyárrá: most néhány percig nem gond a szélvihar. A hegytető alatti nyeregből (a térképen a 2. pont) az őszi színekben játszó Aszófő és a Pécselyi-medence körüli hegyek látszanak.

A hegytető alatti nyeregből Aszófő és a Pécselyi-medence körüli hegyek látszanak Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A 16,5 méter magas Őrtorony-kilátó (térképen: 3) idén nyáron épült, november első napjaiban adták át.

A helyszínválasztás talán nem a legszerencsésebb,

hiszen a hegy két közeli pontjáról eddig is látható volt a táj majdnem két félkörben, az építéssel járó forgalom pedig a ritka, vulkanikus kőzetű sziklagyepen évtizedek alatt gyógyuló sebeket okoz.

Átadás és tereprendezés előtt, még javában zajlik a munka Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Természetesen van jó oldala is az újdonságnak. Az utca emberét távolról is hívogató kilátó biztosan sokakat buzdít majd egy kis természetjárásra, ráadásul a torony építészetileg is igényes, értéket képviselő alkotás. Remélhetőleg hosszú éveken át szolgálja majd az erre járókat.

Ember a természetben: új út a régi gyümölcsösön keresztül Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Az út folytatása a kilátónál is magasabbra visz.

A félsziget legmagasabb pontja egyben a legnagyobb gejzírkúp is, a Csúcs-hegy

(a térképen a 4. pont), amely 130 méterrel emelkedik a Balaton fölé. A lemenő nap utolsó sugaraiban még jól látszik, hogy Tihany legmagasabb szilárd pontja igazából az apátság toronypárja lehet.

A tihanyi apátság tornyai is a magasba törnek Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Tihany turisták nélkül

Közvetlenül a hegytető alatt nyílik a Csúcs-hegyi-forrásbarlang, a legenda szerint Sobri Jóska bakonyi betyár rejtekhelye. A szélvédett, ősz végére panorámát is adó apró üreg ma is nagyszerű pihenőhely.

Az alját évszázadok alatt összegyűlt több méter vastag üledék tölti ki,

amelynek szakszerű feltárására egyelőre várni kell. Pedig nemcsak ősi leleteket, de akár valódi betyárzsákmányt is rejthet itt a föld.

A Csúcs-hegyi-forrásbarlang, Sobri Jóska bakonyi betyár rejtekhelye Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A közelgő sötétség miatt gyorsabb tempóra kapcsoltunk, és még a világosság utolsó perceiben elértük a Kis-erdő-hegy csúcsát (térképen az 5. pont). A kezdődő holdtalan éjszakában a közeli Balatonfüred fényei világítottak a legfényesebben.

Hamar ránk esteledett Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A domb túloldalán (térképen a 6. pont), a Külső-tó felé tett rövid kitérővel egész közel kerültünk a kiindulási ponthoz. A csábító, panorámás lejtő ellenére nem Aszófő, hanem a hátunk mögött emelkedő tihanyi vár felé vettük az irányt.

Aszófőtől Tihanyig emelkedik az út Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Tihanyban a nyári csúcsszezon idején akár tízezer ember is megfordul, most viszont a falu 1400 fős lakosságán kívül

alig néhány turista lézengett.

Különleges élmény volt a Belső-tó jól ismert parti mezején sétálni (térképen a 7. pont), miközben a máskor kirándulókkal teli környező dombok most üresen sötétlettek.

Különleges élmény a tihanyi ősz Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Tihany most más arcát mutatta, mint nyáron, az új kilátó pedig új úti célt is kínált őszi sétánkhoz. Érdemes lesz tavasszal is visszanézni, addigra a természet – egy kis segítséggel – az építkezés nyomainak nagy részét is eltünteti majd.

Forrás: Turista Magazin