Dániától is kikapott a kéziválogatott

Kim Rasmussen, Triscsuk Krisztina, kézilabda
Kolozsvár, 2016. november 27. Kim Rasmussen, a magyar válogatott dán szövetségi kapitánya (b) és Triscsuk Krisztina a női kézilabda Kárpát Kupa felkészülési torna döntőjében játszott Magyarország - Románia mérkőzésen Kolozsváron 2016. november 27-én. Magyarország-Románia 29-24 (14-12). MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem tudott javítani helyzetén a magyar női kézilabda-válogatott, miután a hétfői, csehek elleni vereség után kikapott Dániától is a svédországi Európa-bajnokság C csoportjában. A csoport másik mérkőzésen Montenegró egygólos győzelmet aratott a csehek ellen.

Eredmények, 2. forduló, C csoport (Malmö):
Dánia - Magyarország 23-19 (12-10) – az élő közvetítés
a magyar csapat gólszerzői:
Görbicz 6, Kovács 5, Triscsuk 3, Kisfaludy 2, Hornyák 1, Klivinyi 1, Bódi 1.

A csehek elleni, hétfői 27-22-es vereség után fontos mérkőzés várt a magyar női kézilabda-válogatottra, Dánia ellen egy győzelemmel visszajöttek volna a továbbjutást éltető remények.

A dánok nyitottabb védekezése nem ízlett a csapatnak, támadásban az átlövők és a beállósok játéka is komoly nehézséget okozott, és bár a magyarok hét percig nem szereztek gólt, a viszonylag jó védekezés miatt nem szakadtak le.

Kim Rasmussen és Triscsuk Krisztina Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Rasmussen időt kért 6-3-as dán előnynél a 17. percben, és ettől, illetve a cseréktől hatékonyabbá vált a támadójáték is. A 20. percben már 8-7 volt az állás, és Görbicz Anita egyenlített volna, ám büntetője során rálépett a hétméteres vonalra. A félidő úgy lett 12-10, hogy egyszer sem sikerült átvenni a vezetést.

A második félidőt jól kezdték a magyarok, de a fontos pillanatokban újabb és újabb hibák következtek. Büntető és nagyon sok ziccer is kimaradt, és a 43. percben 15-13-es dán előnynél Rasmussen hiába kért időt, az ellenfél fokozta a tempót, és 19-15-re elhúzott.

A hajrában hét percig ismét gól nélkül maradt a válogatott, az 53. percben pedig a kapusstatisztika is árulkodó volt: a dán kapusok 12 védésével szemben Kiss Éva mindössze háromszor mutatott be bravúrt, ezzel a 12 százalékos mutatóval pedig elég nehéz meccset nyerni.

Görbicz Anita Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hajrában ugyan védett még néhányat a győri kapus, de Szekeres megkapta a harmadik kiállítását, három Görbicz-rontás után Triscsuk szintén büntetőt hibázott, így Dánia végül megérdemelten nyert 23-19-re.

A magyarok sohasem tudták még legyőzni a dánokat Európa-bajnokságon, és most fordult elő először, hogy két vereséggel kezdtek Eb-t.

A vereség azt jelenti, hogy a magyarok csak akkor juthatnak tovább, ha pénteken legyőzik a montenegróiakat, de nem mindegy, milyen különbséggel. Ha négy vagy több góllal nyer a Rasmussen-csapat, akkor biztos középdöntős. Ennél kisebb különbségű győzelem akkor érne középdöntőt, ha a csehek pontot szereznek a dánokkal szemben. Az esetleges pénteki döntetlen és a vereség a magyarok búcsúját jelentené.

„A védekezés ezúttal jobban működött, de túl sok hibát vétetünk. Edzéseken nagyon sokat készültünk, főleg a beállós játékára, de az első félidőben sok ilyen hibát követtünk el. A dán védelem túl agresszív volt, rengeteg lehetőséget kihagytunk. A második félidőben túl direkt módon játszottunk, küzdöttünk, ahelyett, hogy lefutottunk volna őket. és négy büntetőt is kihagytunk. Pénteken Montenegró következik, az egy másik csapat lesz.

– nyilatkozta az M2-nek Kim Rasmussen szövetségi kapitány.

Triscsuk Krisztina nem panaszkodott a vállsérülésére. „Ha felveszem a magyar válogatott mezét, akkor nem foglakozom azzal, mi fáj. Jól játszottunk, de valami hiányzott. Csalódott vagyok. Nagyon sok ziccert hagytunk ki."

Szekeres Klára is sajnálta a vereséget, és azt, hogy most számolgatni kell. „Maximálisan felkészülten, koncentráltan mentünk ki a pályára, sajnálom, hogy a hajrában nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket.

„Teljesen más csapat lépett ma pályára, magabiztosabbak és elszántabbak voltunk. Nagyon sokat javultunk minden elemben, mégsem volt elég. Ha hétfőn nyertünk volna, akkor kellő magabiztossággal ezt a meccset is hozzuk.

– nyilatkozta Bódi Bernadett.

A csoport másik mérkőzésén:
Montenegró - Csehország 28-27 (13-12)

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Dánia 4 pont
2. (és már továbbjutott) Csehország 2 (54-50)
3. Montenegró 2 (49-49)
4. Magyarország 0

A D csoportban bombameglepetés született, az Ambros Martin irányította Románia a hét-hét gólos Buceschi és Neagu vezérletével öt góllal, 22-17-re verték az olimpiai bajnok Oroszországot, míg Norvégia könnyedén győzött a horvátok ellen.

A D csoport eredményei:
Románia - Oroszország 22-17 (11-9)
Norvégia - Horvátország 34-16 (15-9)

Az állás:
1. Norvégia 4 pont
2. Románia 2 (43-40)
3. Oroszország 2 (49-48)
4. Horvátország 0.