Közel száz brit futballklub érintett a pedofilbotrányban

Andy Woodward, az angol futballban kitört pedofilbotrány egyik áldozata
Former footballer and victim of abuse Andy Woodward poses after a press conference at the launch of The Offside Trust in Manchester on December 5, 2016. The Offside Trust was launched to help victims of abuse and has been created by Andy Woodward, Steve Walters and Chris Unsworth, who were all the victims of historic child abuse. / AFP PHOTO / PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Akár száz brit labdarúgóklubot is érinthet az a néhány héttel ezelőtt kirobbant pedofilbotrány, amelynek már 83 gyanúsítottja van.

A brit rendőrség pénteken jelentette be, hogy az utánpótláskorú labdarúgókat érintő szexuális zaklatási ügy szálai

az 1970-es évekig vezethetőek vissza.

A gyanú szerint legalább 98 klub érintett a botrányban, közöttük korábbi vagy jelenlegi Premier League-csapatok is, és 83 potenciális gyanúsított került a rendőrség látókörébe.

A hatóságok az egész országra kiterjedő vizsgálatot indítottak, miután egy korábbi játékos, Andy Woodward elárulta, hogy az ifjúsági csapat edzője szexuálisan zaklatta. Egyben felszólított mindenkit, akivel ilyesmi történt, hogy hozza nyilvánosságra az esetet. Néhányan ennek a televízió nyilvánossága előtt tettek eleget, ezért is robbant ki országos botrány az ügyből.

Woodward elindította a lavinát, amikor elmesélte a saját sztoriját Forrás: AFP/Paul Ellis

Az áldozatok nagy része 7 és 20 év közötti fiú volt

A Nemzeti Rendőrfőnöki Tanács (NPCC) közölte, hogy azóta 639 bejelentés érkezett a telefonos segélyvonalon,

ezek alapján mintegy 350 lehetséges áldozatról tudnak.

Hozzátették: amatőr csapatoktól kezdve élvonalbeli klubokig a sportág valamennyi szintje fertőzött, az áldozatok 98 százaléka pedig 7 és 20 év közötti fiú volt.

Simon Bailey rendőrfőnök, az NPCC gyermekvédelmi osztályának vezetője közölte, hogy szoros kapcsolatban állnak az Angol Labdarúgó Szövetséggel (FA), és a nyomozás érdekében minden lényeges információt megosztanak egymással. Az FA ezen kívül belső vizsgálatot is indított.