Vágólapra másolva!
A körülményekhez képest "tisztesen helytállt" a 12. helyezett magyar női kézilabda-válogatott a svédországi Európa-bajnokságon – mondta pénteken Kocsis Máté, a magyar szövetség elnöke.

Az MKSZ sajtótájékoztatóján a sportvezető történelminek nevezte a kontinenstornát, mert korábban még soha nem utazott úgy a magyar csapat egy téteseményre, hogy a szövetség ne határozott volna meg sikerorientált célkitűzést. "Most nem fogalmaztunk meg sikercélokat, csak azt mondtuk, szeretnénk, ha legalább a középdöntőbe bejutna az együttes. Ez fontos a világbajnoki selejtező miatt, aminek a sorsolására szombaton kerül sor.

– szögezte le Kocsis.

Az elnök magyar szemszögből azért is tartja történelminek az Európa-bajnokságot, mert ennyi sérülés még soha nem sújtotta a válogatottat. Kim Rasmussen szövetségi kapitány keretéből Tomori Zsuzsanna, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szamoránsky Piroska, Korsós Dorina és Kovacsics Anikó is egészségügyi okok miatt hiányzott, a rajt előtt Szucsánszki Zita is kidőlt, Svédországban pedig Janurik Kinga, majd Triscsuk Krisztina sérült meg.

Beugrókból lettek főszereplők: Kovács Anna biztató Eb-t hozott le Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Emil Langvad

"A társaság a körülményekhez képest tisztesen helytállt, az elért eredmény a realitást tükrözte. A jövő évi világbajnokságon biztosan jobb eredményt tudnak majd elérni, ha nem sújtja a sors ilyen sok sérüléssel a keretet" – tette hozzá Kocsis Máté.

Kiesett egy teljes generáció

A sportvezető emlékeztetett rá, hogy "nagyon komoly generációs kiesés" sújtja a magyar női és férfi válogatottat egyaránt, ami a 22–26 év közötti kézilabdázók esetében mutatkozik meg. "Kis túlzással korlátlanok a lehetőségeink, de a kiesett 10-15 éves ciklust megvenni és pótolni sem tudjuk" – mondta.

Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke kiemelte, hogy tanulságos volt a kontinenstorna, hiszen negatívumokból és pozitívumokból is akadt jó néhány, ezért

a jövő szempontjából hasznos versenyen vannak túl.

"Mindvégig láttam, hogy az edző hisz a játékosokban, a játékosok pedig hisznek az edzőben. Ez a siker alapja, ez bizakodásra ad okot. Fegyelmezettségben sokat léptek előre a lányok, de továbbra is fejlődniük kell" – tette hozzá a korábbi kiváló kapus.

Kim Rasmussen abból főzött, amije volt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kim Rasmussen szövetségi kapitány elmondta, hogy szakmailag csak néhány héttel később, a felvételek alapján fogja elemezni együttese produkcióját, de azt már most sem titkolta, hogy nagyon elégedett a játékosokkal, mert

pedig a végére már kevesen maradtak, ezért nagyon fáradtak voltak".

A dán szakvezető úgy fogalmazott, jobb csapatként tértek haza Svédországból, mert alaposabban megismerték egymást a játékosokkal, akik fontos tapasztalatokat szereztek, ami a jövő szempontjából roppant hasznos. Ő is hozzátette, hogy a hiányzók visszatérése után sokkal erősebb lesz a válogatott.

Görbicz Anita csapatkapitány a 12. hely ellenére szintén pozitívan értékelte a szereplést.

Kiemelte, hogy az első és az utolsó meccsük között nagy különbséget látott, a játékosok egyénileg és csapatként is fejlődtek Rasmussen irányítása alatt.

"Tartalmas két hét volt, pozitív élményekkel és kudarcokkal. Folyamatosan érződött a javulás a csapat teljesítményén, valamit meg tudtunk mutatni abból a munkából, amit az edző kért tőlünk" – nyilatkozta.