Így csökkentik a készpénzállományt

bankkártya kártyaolvasó kártyaleolvasó mastercard pay pass
Budapest, 2009. szeptember 24. Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Ebben az évben 30 százalékkal nő a bankkártya-terminálok száma, még több üzletben válik lehetővé a bankkártyás fizetés a Nemzetgazdasági Minisztérium által indított támogatási programnak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Az NGM 16 millió forinttal megemelte az eredeti keretet, így a szolgáltatók összesen 2,416 milliárd forint támogatásban részesültek, amelyet

30 200 darab új bankkártya-elfogadóhely létesítésére használnak fel.

Tavaly decemberben 2,4 milliárd forintból indított program keretében az NGM

egyenként 80 ezer forint támogatást nyújt

az új, korszerű bankkártya-terminálok beszerzéséhez és telepítéséhez.

A szolgáltatóknak legalább a 80 000 forintos támogatás mértékének megfelelő díjcsökkentést és annak biztosítását kellett vállalniuk, hogy az elfogadóhely összességében legfeljebb a bankkártyás forgalom 1 százalékának megfelelő díjat fizet.

30 ezerrel több helyen lehet majd bankártyával fizetni Forrás: MTI/Földi Imre

A támogatásból származó pénzügyi előny az elfogadóhelyeknél jelentkezik, mivel a kisebb forgalmú üzletek ilyen kedvező feltételt nem tudnának kialkudni támogatás nélkül - hangsúlyozza közleményében az NGM.

A kormány célja a készpénzállomány csökkentése az elektronikus fizetési módok elterjedésének ösztönzésével.

Nem népszerű a bankkártyás fizetés

Magyarországon a bankkártyás fizetések száma és a tranzakciók volumene nem éri el az uniós átlagot. Az elmúlt években

holott online pénztárgépből is már több mint 200 ezer üzemel annak ellenére, hogy az csak néhány éve jelent meg - írta az NGM.

A POS terminálok alkalmazása, a kártyás fizetési lehetőség kimutatható módon hozzájárul a forgalom növekedéséhez is az egyes kereskedelmi egységeknél, így a kkv-k előnyére válik.