Pirított, karamellizált ropogós müzli

Vágólapra másolva!
Hozzávalók: 35 gr napraforgómag, 40 gr szezámmag, 80 gr dió, 230 gr juharszirup, 130 gr méz, 65 gr narancslé (100%- os vagy frissen facsart, szűrt), 1,5 tk. őrölt fahéj, 225 gr finomszemű zabpehely, ¼ tk. só, 60 gr mazsola (helyettesíthető szárított áfonyával), ízlés szerint egyéb magokat és szárított gyümölcsöket is tehetünk a müzlibe.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Hogyan kell elkészíteni?

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntsük ki a napraforgómagokat és 6-8 percig helyezzük a sütőbe, amíg megpirulnak egy kicsit. Várjuk meg, míg lehűlnek. Vegyük vissza a sütőt 165 fokra és egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megolajazzuk vagy megvajazzuk az egész papír területét.
2. Egy kisebb tálban keverjük össze a mézet, juharszirupot, fahéjat és a narancslevet.
3. Egy nagyobb tálban a zabpelyhet, szezámmagot, napraforgómagot és a sót.
4. Öntsük a mézes keveréket a zabpelyhes összetevőkre. Addig keverjük, amíg egyenletesen eloszlik a ragadós massza és mindenhol befedi a száraz hozzávalókat.
5. Az így kapott keveréket oszlassuk el a sütőpapírral kibélelt tepsiben. Süssük 20 percig.
6. A sütőből kivéve, keverjük meg a ropogós müzlit és forgassuk össze a szárított áfonyával és mazsolával. Süssük még 15 percig. Várjuk meg, míg teljesen lehűl, mielőtt befőttesüvegben tárolnánk.

Tipp:

Ahogy a müzlin a juharszirupos-méz bevonat sütés után hűl le, úgy kezd egyre jobban a sütőpapírra ragadni. Ezért érdemes, minél hamarabb egy tálba, edénybe áthelyezni.