Tízmillió forinttal támogatja a Külügyminisztérium a Cozma-alapítványt

HUNGARY-HANDBALL-COZMA Horizontal VERTICAL
Handball supporters place candles in front of a photograph of Romanian handball player Marian Cozma in a reflection in a ceiling at the 'Veszprem Arena' sports hall in Veszprem on February 8, 2009, as the players' father, Petre Cozma (L), attends the ceremony. The Romanian player was stabbed to death and two teammates seriously injured in an attack on February 7, at a Hungarian nightclub. According to local sources, the attack occurred when a group of around 30 hooligans accosted the players at the entrance to the night club and attacked Cozma, Croatian Ivan Pesic and Serbian player Zarko Sesum. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A Magyarországon gyilkosság áldozatául esett Marian Cozma halálának nyolcadik évfordulója alkalmából Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár átadta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tízmillió forintos pénzadományát szerdán a sportoló nevét viselő egyesületnek Bukarestben.

Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosának emlékére édesapja, a szintén kézilabdázó múlttal rendelkező Petre Cozma "Marian Cozma Egyesület" néven non-profit szervezetet hozott létre 2009-ben a hátrányos helyzetű gyermekek sporttevékenységének támogatására.

Petre Cozma a fia temetésén 2009-ben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

"Nagy megilletődéssel és rokonszenvvel figyeltük azt az áldozatos munkát, amelyet az édesapa fia emlékének megőrzésére, nagyon nemes formában végzett, létrehozva egy olyan egyesületet, amely célként tűzte ki, hogy a fiatalokat sportszeretetre, és a sporton keresztül erőszakmentességre, fair-playre és általában a másik tiszteletére nevelje" - mondta Íjgyártó István, hozzátéve: ezek olyan célok, amelyekkel teljes mértékben azonosulni tud a KKM, ezért döntött - Magyarország bukaresti nagykövetségének javaslatára - úgy, hogy pénzadománnyal járul hozzá az egyesület célkitűzéseinek megvalósulásához.

Közös fájdalom

Az államtitkár ugyanakkor felidézte azt a rendkívüli szolidaritást, amely megnyilvánult a románok és magyarok között a tragédia nyomán. Nyolc éve a kiváló sportolóját gyászoló román médiában nagy elismeréssel beszéltek arról az együttérzésről, amelyről a veszprémiek, budapestiek és általában egész Magyarország tettek tanúbizonyságot.

Íjgyártó István az adományt átvevő Petre Cozmával közösen szerdán megkoszorúzta az MKB Veszprém játékosának sírját Bukarestben.

Közös volt a gyász Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A KKM államtitkára a szomorú évfordulóra időzített látogatása alkalmából George Ciambával, a román külügyminisztérium kétoldalú és euro-atlanti kapcsolatokért felelős államtitkárával is találkozott, akivel a Románia és Magyarország között másfél évtizede megkötött stratégiai partnerséget, a kétoldalú kapcsolatokat, európai témákat, és az erdélyi magyarsággal kapcsolatos kérdéseket tekintették át.