Máris munkaerőhiányt okoz a brexit

balatoni munkaerőhiány, Siófok, Strongbow sétány
balatoni munkaerőhiány 2015.
Vágólapra másolva!
Folyamatosan csökken azok száma, akik munkavállalási céllal mennek Londonba. Ennek azonban az a nem várt következménye, hogy egyes szektorokban érezhetően megnőtt a munkaerőhiány – értelemszerűen azoknál a szektoroknál tapasztalható ilyen, ahol eleve jelentős részt képviseltek a bevándorlók a munkavállalók között.
Vágólapra másolva!

A brit emberierőforrás-menedzserek legnagyobb szakmai szövetsége, a Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) ezer tagvállalatra kiterjedő munkapiaci felmérése szerint

jelenleg 748 ezer munkahely betöltetlen a brit gazdaságban, mivel a cégek egyre nehezebben találnak megfelelő számú és képzettségű munkaerőt.

A vállalatok 27 százaléka arról számolt be, hogy a már alkalmazásában álló külföldi uniós munkavállalók is fontolgatják távozásukat a cégtől, sőt sok esetben az Egyesült Királyságból is, ami csak tetézheti a munkaerőgondokat. A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb kimutatását, amely szerint

a tavaly júniussal végződött kilenc hónapban negyedévenként átlagosan több mint 60 ezer, a július és szeptember közötti negyedévben azonban már csak 30 ezer munkavállaló érkezett az Egyesült Királyságba más EU-tagállamokból.

A külföldi uniós munkaerő-kínálat apadásának legnagyobb vesztese a közszféra. A vizsgálatba bevont állami oktatási intézmények 43 százaléka, az állami egészségügyi szektor munkaadóinak 49 százaléka számolt be arról, hogy az alkalmazotti állományukban dolgozó külföldi EU-munkavállalók már az idén távozni készülnek az adott szervezettől és/vagy az Egyesült Királyságból.

A szervezet szerint máris komoly munkaerő-felvételi nehézségeket okoz az uniós társállamokból érkezők számának jelentős csökkenése azokban a szektorokban, amelyeknek működése hagyományosan függ a külföldi EU-munkavállalók alkalmazásától.

A szakképzett munkaerő hiánya azzal a kockázattal jár, hogy sok állás betöltetlen marad,

ami a következő években a brit gazdaság növekedését is fékezheti.

A Balatonnál is, Londonban is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nemrégiben a harminc legnagyobb brit élelmiszeripari, kiskereskedelmi, agráripari és üdítőital-gyártó cég, valamint szakmai szövetségeik vezetői közös nyílt levélben követelték, hogy

az élelmiszeripari szektorban és a beszállítói hálózatoknál dolgozó külföldi uniós munkavállalók Nagy-Britanniában maradhassanak a brexit levezénylése után is.

Az aláírók szerint máris megindult az ágazatban dolgozó külföldi uniós munkavállalók elvándorlása más országokba, márpedig ha a szektor nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, annak szűkösebb és drágább nagy-britanniai élelmiszer-kínálat lenne a következménye.

A brit mezőgazdasági termelők szövetsége (NUF) a BBC rádiónak elmondta, "a földeken fog elrothadni a termés", ha nem lesz, aki betakarítsa. A tavalyi első negyedévben a brit agrárszektor egyetlen munkaadója sem jelzett munkaerőhiányt, a harmadik negyedévben azonban már 47 százalékuk számolt be munkaerő-toborzási nehézségekről.