A hordónak annyi? Indul a borkészítés ősi módszerrel!

agyag amfóra bor borkészítés bortárolás
Érik a jó bor
Vágólapra másolva!
Tudja-e, hogy miben tárolták őseink a borokat? A kutatóknak egy hatezer éves pince romjait vizsgálva már sok részletet sikerült összerakniuk; az egyik legfontosabb eleme a borkészítési folyamatnak az amfora cserépedény.
Vágólapra másolva!

Egyre több borkészítő tér vissza a régi borérlelési és bortárolási módszerekhez. Az agyagedényben való borkészítés ősi gyökereit igyekszik innovatív technológiákkal ötvözni több borászat.

Tradíció és innováció

Az amfora „lélegzik", azaz megfelelő mennyiségű oxigén jut a borhoz a környezetből. Ez a jelenség hasonló ahhoz, mint ami a fahordókban történik, de a fő különbség az, hogy a fa átadja karakteres jellemzőit, így illatát, ízét a bornak, míg

az agyagamforában úgy lehet érlelni és tárolni, hogy az a szőlő jellemzőit nem változtatja meg.

Ez azért lényeges, mert az új borfogyasztó generáció már nem a füstös, kormos, nyers tölgy ízt és illatot keresi, hanem inkább a finomabb ízjegyeket – jegyezte le a V'Innotec 2017 szimpóziumon elhangzottak kapcsán Doszpod László, a Prestige Reserve Clubtól. A klub célja, hogy segítsék a magyar borászatokat abban, hogy magasabb minőségű borokat készíthessenek.

Érik a jó bor Forrás: Tava Anfore