Itt a menetrendje az azonnali átutalás rendszerének

pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás
46267349 - - nfc - near field communication mobile payment
Vágólapra másolva!
A Giro Zrt. fogja létrehozni az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját – döntötte el a Magyar Nemzeti Bank. A fejlesztés révén 2019 közepére valósul meg az a pénzforgalmi alaprendszer, melyhez csatlakozva a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók képesek lesznek azonnali fizetési szolgáltatást nyújtani ügyfeleik számára.
Vágólapra másolva!

Az első olvasatra unalmasnak tűnő fejlesztés gyakorlatilag forradalmasíthatja a nem készpénzes fizetést Magyarországon, jelentős újításoknak, alternatív fizetési lehetőségeknek teret engedve. Játszi könnyedséggel elérhető lesz a mobiltelefonos fizetés – sokkal egyszerűbb módszerrel, mint ma. Az innovatív megoldások ráadásul a tranzakciós díjak érzékelhető növekedése nélkül megvalósíthatók lesznek, írja az MNB közleménye.

Valójában persze az volna az igazán haladó megoldás, ha a fejlesztések nyomán a költségek a töredékükre esnének. Ez azt is jelentheti, hogy a kemény konkurencia megjelenése miatt a kártyatársaságok is lejjebb kénytelenek majd szállítani a tranzakciós költségeiket, így a kártyás fizetés is olcsóbb lehet – ez az eladó számára fontos, hiszen ő fizeti ezt a díjat, nem a vásárló.

A rendszernek 2019 második felétől készen kell állnia a fizetési műveletek azonnali feldolgozására.
A rendszer használatával

az átutalások és az arra épülő egyéb innovatív fizetési megbízások maximum 5 másodperc alatt megvalósulnak, éjjel-nappal, bármely napon.

Ez azt jelenti, hogy akár bankkártya nélkül is lehet majd vásárolni – hiszen az utalásra nem kell órákat várni, mint most, a vásárlónak és az eladónak pedig nem számít majd, milyen a tranzakció, kártyás vagy utalásos.

Fizetés mobiltelefonnal 123RF

A fejlesztés során létrehoznak egy másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázist is, amelynek köszönhetően akár e-mail-cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával is lehet fizetést indítani, nem kell ismerni a címzett hosszú számlaszámát. Mindezen funkciókat kiemelkedő feldolgozási kapacitás és folyamatos rendelkezésre állás mellett fogja biztosítani az új alapinfrastruktúra.

Mivel a pénzmozgás azonnal végbe megy, az összeg pedig azonnal újra felhasználható lesz, a pénzforgalmi szolgáltatóknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy a Giro Zrt. MNB-nél vezetett technikai számláján mindig megfelelő mennyiségű pénzfedezetet tartsanak.