Konzultáció után a rend és a közbiztonság a cél Józsefvárosban

1956 1956-os Emlékbizottság 2016. 09. 23. 60. évforduló Budapest Emlékpark Horváth Mihály tér Józsefváros Józsefváros polgármestere Kocsis Máté Pesti Srácok VIII. kerület sajtóbemutató
Vágólapra másolva!
A józsefvárosi képviselő-testület olyan szabályokat fogadhat el csütörtökön, amelyek kapcsán javul a közbiztonság. A szabályokról a lakók véleményét is kikérték. A konzultációban részt vevők 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szigorítás kell az éjszakai élettel kapcsolatban. A játszóterek használatáról szóló szabályok kapcsán Kocsis Máté azt mondta, hogy erre az életszerűség miatt van szükség, mert nem felnőtt emberekre tervezték a játékokat.
Vágólapra másolva!

Egy év elején lefolytatott kerületi konzultáció alapozza meg azokat a rendeleteket, amelyeket csütörtökön fogadhat el a fővárosi VIII. kerületi önkormányzat - erről beszélt Józsefváros fideszes polgármestere. Kocsis Máté azt mondta, hogy a rendet és közbiztonságot célzó rendeleteket alkothat a helyi képviselő-testület. Ezekről a konzultáció során

11 ezren nyilvánítottak véleményt, később pedig széles körben folytattak egyeztetéseket

civil szervezetekkel, vendéglátósokkal és a rendvédelmi szervekkel.

A rendeletcsomag három ügycsoportot érint:

  • az éttermek és vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását,
  • a közterületek rendjét,
  • továbbá a lakóházak házirendjét.

A polgármester utóbbiról azt mondta, hogy erről maguk a társasházak dönthetnek.

Kocsis Máté Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Arról is beszélt, hogy a válaszadók több mint 70 százaléka nagyobb szigorítást sürgetett az éjszakai élettel kapcsolatban, a szabályozás pedig a konszenzus megteremtését célozza. A polgármester tájékoztatása szerint a szankcióknál a fokozatosság elvét fogják érvényesíteni, azaz többször figyelmeztetik a rendeletet megszegőket, ezt követően pedig a legalacsonyabb kiszabható bírságot alkalmazzák.

Amennyiben a képviselő-testület megszavazza a szabályozást, úgy a vendéglátóhelyeknek és a kis üzleteknek meg kell szerezniük a lakók jóváhagyását az éjszakai nyitvatartáshoz. A probléma az, hogy az éjszaka is nyitva tartó, szeszes italt áruló boltok nem tudnak ülőhelyet és mosdót biztosítani, így az élet az utcán zajlik.

Kocsis Máté beszámolt arról is, hogy Józsefváros közterületei az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek át, ezért fontos, hogy azokat megóvják. Mint mondta, az elmúlt években 4 milliárd forintot fordítottak a közbiztonság javítására, amelynek köszönhetően tavaly 35 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma a kerületben. Ennek kapcsán jelezte, hogy a lakók szigorúbb szankciókat kértek azokkal szemben, akik nem takarítanak fel kutyájuk után, de gyakori panasz volt az is, hogy sokan állatot fürdetnek, ruhát mosnak a szökőkutakban.

Ez nemcsak esztétikai probléma, hanem fertőzésveszélyes is.


A polgármester gyakori panasznak nevezte, hogy sokan póráz nélkül sétáltatnak kutyát a parkokban és a játszótereken. A változás értelmében erre napközben nem lesz lehetőség.

Játszóterek

Arról a szabályozásról, amely a játszóterek eszközeinek használatát célozza úgy fogalmazott, hogy az az életszerűséghez ragaszkodik, ugyanis ezeket a játékokat nem 70-80 kilós emberekre tervezték. Szerinte tipikus jelenség, hogy a középiskolások elfoglalják ezeket a helyeket, kiszorítva a gyerekeket. "A szabályozás a kicsik és szüleik érdekeit tartja szem előtt, hogy tiszta, csikkmentes játszótéren tölthessék idejüket" - jegyezte meg.