Forró gyomorsavként égette a férfi bőrét a veszélyes forrás

Vágólapra másolva!
Súlyos égési sérüléseket szenvedett egy 21 éves férfi, miután beleesett a Yellowstone Nemzeti Park egyik hőforrásába. Ezek a vizek rendkívül veszélyesek, mert nem csak forrók, hanem savasak is.
Vágólapra másolva!

A Yellowstone Nemzeti Park leginkább arról nevezetes, hogy a felszíne alatt egy hatalmas magmakamra rejtőzik.

A szupervulkán az elmúlt 2,1 millió évben három számottevően nagy kitörést produkált, ezek között azonban több kisebb vulkáni aktivitás nyomát is felfedezték. A jelentős kitörések közül az utolsó mintegy 640 ezer éve történt, de bizonyos, hogy a következő katasztrofális hatású kitörés nem ebben az évszázadban fog bekövetkezni.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a környék ne tartogatna veszélyeket az óvatlan turisták számára. A Nemzeti Park Szolgálat jelentése szerint egy észak-karolinai Raleigh-ből származó 21 éves férfi beleesett a térség egyik forrásába, amitől súlyos sérüléseket szenvedett. A pontos részletek nem ismertek, de az érintett valószínűleg nem olvasta el a figyelmeztető táblákat és a tiltás ellenére túl közel merészkedett a hőforrás pereméhez.

A mostani eset nem példátlan. Tavaly egy 23 éves férfi megpróbált megmártózni az egyik forró vizű, savas forrásban, megcsúszott, és a savas víz teljesen feloldotta a testét. A mostani balesetet szerencsére túlélte a fiatalember, mivel a víz csak a derekáig ért, ám kimentése után így is sürgősen kórházba kellett szállítani.

Gejzír a Yellowstone Nemzeti Park területén (illusztráció) Forrás: AFP/Charles Mahaux

Olyan, mintha gyomorsavban mártózna meg az ember

A park egy geológiailag aktív szupervulkán tetején fekszik. A felszín alatt fortyogó magma egy sor gejzírt és hőforrást melegít fel. Ezek elég forrók ahhoz, hogy rendszeresen megégessék és leforrázzák a kijelölt ösvényekről letérő látogatókat.

A park hőforrásai közül a legforróbbak a Norris Geyser-medencében találhatók, amely három nagyobb törésvonal metszéspontjában fekszik. A víz hőmérséklete a felszín alatt elérheti a 121 Celsius-fokot, vize pedig a hidrotermális kürtőkön át felszínre jutó vegyi anyagok miatt rendkívül savas.

Ilyen jellegű hőforrásban megmártózni olyan, mintha gyomorsavba merülne az ember.

A víz nemcsak súlyos, potenciálisan végzetes égési sérüléseket okoz, hanem gyorsan elkezdi lebontani az emberi izmokat, sőt a csontot is. Emiatt nem túlzás azt állítani, az életével játszik, aki nem tartja be a park szabályait.