Negyven éve nem volt ilyen veszélyben Nagy-Britannia

brexit anglia TOWER
A statue of Winston Churchill is silhouetted by Big Ben and the Houses of Parliament in central London on June 24, 2016. Britain has voted to break out of the European Union, striking a thunderous blow against the bloc and spreading panic through world markets Friday as sterling collapsed to a 31-year low. / AFP PHOTO / Niklas HALLE'N
Vágólapra másolva!
A brit kormány egyre nehezebb helyzetben van a brexittel kapcsolatos tárgyalások miatt, ahogy a befektetők csak még több jövőbeni nehézséget jósolnak. Miközben Nagy-Britannia korábban a biztonságot jelentette a kontinens felfordulásaival szemben, ennek az időszaknak most vége szakadt.
Vágólapra másolva!

Nagyjából 40 évet kell visszamenni az időben, hogy olyan korszakot találjunk, amikor Nagy-Britanniát a mostanihoz hasonló politikai nehézségek sújtották – idézi a Bloomberg Mark Dowdingot, a londoni BlueBay Asset Management menedzserét. Az 1970-es években a britek végül a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért, és elképzelhető, hogy erre most is szükség lesz – tette hozzá az elemző. Akkor a döntést hosszú gyötrődés előzte meg, majd a gazdasági válság hatására a kormány végül mentőövet kért.

Hasonlóság a két időszak között, hogy 1974-ben Edward Heath miniszterelnök ugyanúgy megkockáztatta az előrehozott választást, mint most Theresa May, és ugyancsak rosszul jött ki belőle.

Noha elődjével ellentétben May megtartotta a székét, egyre szorongatóbb a helyzete a brit politikai életben.

Ezt támasztja alá, hogy a legfrissebb mérések szerint 1977 óta nem volt olyan népszerűtlen miniszterelnöke a szigetországnak, mint ma.

Válságos évek

A 70-es években egyébként a font gyengélkedése volt az egyik olyan tényező, amely rányomta a bélyegét a befektetői bizalomra. Ehhez pedig hozzájárult, hogy a szenvedő gazdaságot a kormány jelentős állami kiadásokkal próbálta felpörgetni, ami viszont kétszámjegyű inflációhoz, és ezzel együtt a font válságához vezetett.

Mindebből végül az lett,

hogy 1976-ban a munkáspárti kormány példa nélküli hitelért folyamodott a Valutaalaphoz, és arra kényszerült, hogy alaposan visszavágja a kiadásait.

Manapság pedig bizonyos szempontból igencsak hasonló helyzetben van a kormány. A költségvetési és a kereskedelmi deficit egyre inkább aggasztja a közgazdászokat, miközben a font mélyrepüléstől szenved a tavalyi brexitszavazás óta.

Egyre nehezebb helyzetbe kerül Theresa May Forrás: AFP/Justin Tallis

Jelenleg ott tartunk, hogy

Nagy-Britannia ma instabilabb helyzetben van, mint számos feltörekvő piaci ország

– mondja Ben Kumar, a londoni Seven Investment menedzsere. Hozzátette, ez jól érzékelhető a font mozgását megfigyelve.

Mindemellett nem elhanyagolható, hogy fokozódik a nyomás a brit kormányon a megszorító intézkedései miatt. Nem véletlen, hogy a fiatalok többsége a munkáspárti Jeremy Corbyn mögé áll, miközben egyre többen követelik, hogy a vezetés kezdjen el élénkíteni, és növelje a kiadásokat.

Fontos különbségek

A teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy 40 évvel ezelőtt a történet úgy végződött, hogy a Munkáspárt öt éven keresztül kormányzott jelentős elégedetlenségek közepette, megszenvedve a stabilitás hiányát, majd következett Margaret Thatcher, aki 18 éves Konzervatív irányítást hozott el Nagy-Britanniának.

Van azonban néhány igen fontos tényező, amely eltérést mutat a jelenlegi és a 40 évvel ezelőtti helyzet között.

Most ugyanis továbbra is komoly kereslet van a brit állampapírokra, az inflációt kontroll alatt tartják, a kamatszintek pedig történelmi mélypontokon állnak. Mindazonáltal egyes elemzők szerint az egyelőre még kitartó nyugalom talán csak a vihar előtti csend.