Soros pénze nem ismer határokat, most az ír belügyekben vadászik

Soros György
Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke és a felesége, Tamiko az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Vágólapra másolva!
Írországban a tervek szerint jövőre tartanak népszavazást arról az alkotmánymódosításról, amely eltörölné a magzat védelméről szóló szabályozást, kvázi teljes egészében legalizálná az abortuszt. A kérdés abszolút belpolitika, de mást gondol erről Soros György és a civil hálózata. A milliárdos alapítványa ugyanis nem kevés pénzt pumpál olyan ír szervezetekbe, amelyek abortuszpárti kampányt folytatnak. Csakhogy ez a tevékenység illegális, ugyanis egy ír törvény kimondja, hogy külföldi pénzt nem lehet felhasználni belpolitikai kampánycélokra. Vizsgálat indult, Soros civiljei viszont azzal az abszurd védekezéssel álltak elő, hogy az ír alkotmány módosítása tulajdonképpen nem is politikai ügy.
Vágólapra másolva!

A DC Leaks fedezte fel még tavaly, hogy a milliárdos befektető, Soros György arra a célra mozgósította a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) nevű szervezetét, hogy Írországot egy abortusz párti álláspontra pozícionálja át - erről a Breitbart amerikai hírportál írt.

Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke és a felesége, Tamiko Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az ügy hátteréről annyit kell tudni, hogy előzetesen egy testület - amelyet a kérdés elbírálására felkértek - április végén úgy döntött, hogy változtatni kell az ír alkotmány abortuszt korlátozó szabályozásán. A Polgárok Gyűlése 99 tagból áll, nagy többségük pedig a reformok mellett szavazott. Az eredmény arra kötelezi a kormányt, hogy kezdeményezze az abortusz szabályozásának megváltoztatását, az alkotmánymódosításhoz pedig népszavazásra lesz szükség, amelyet jövőre tarthatnak meg, legkorábban tavasszal.

A Katolikus Hírügynökség (CNA) 2016 augusztusában számolt be Soros kiszivárgott stratégiájáról, amely Írországot egyfajta prototípusként használná fel a világ katolikus országai között, az abortusz-ellenes törvények kivezetése kapcsán.

A CNA szerint a kiszivárgott dokumentumban többek között az olvasható, hogy a világ egyik legszigorúbb abortusz törvénye felszámolásának az a haszna, hogy a reform más, ugyancsak erős katolikus európai országokba, mint például Lengyelország is átültethető lenne, mivel azt bizonyítaná, hogy a változás lehetséges. A New York-i székhelyű OSF a Női jogok Programjának 2016-2019-es tervében tesz erre javaslatot.

A program három eleméből az egyik, hogy Írország alkotmányának módosításával lehetővé tenné a teljes körű abortuszt.

Az 1983-ban elfogadott nyolcadik módosítás kivezetéséről van szó, amely megszavazásakor az írek arról döntöttek, hogy az alkotmányban rögzítik az abortusz tilalmát. Az állam ebben elismeri a meg nem születettek élethez való jogát, és figyelembe véve az anya hasonló alapvető jogát, védelmet nyújt a jog érvényesítésének. Az amerikai lap úgy fogalmaz, hogy az OSF arra készül, hogy a következő három évben azon dolgozzon, hogy csökkentse a magzati személyiségi jogokról szóló törvények súlyát és visszafordítsa az alkotmánymódosítást. Egyúttal az is cél, hogy előmozdítsák a szexuális jogokat és új gondolkodásmódot vezessenek be ezen a területen.

A DC Leaks által publikált dokumentum szerint

A szituációt ugyanis úgy értékelték, hogy az értékes és időszerű lehetőséget kínál a kampány felpörgetésére az életpárti alkotmánymódosítás ellen.

A CNA érdeklődésére az OSF szóvivője úgy reagált, hogy az alapítvány számos országban áll ki a nők egyenlő jogaiért, beleértve a szexuális és a szülésre vonatkozó autonómiát is. A kiszivárgó anyagot pedig azzal magyarázta, hogy „az csupán egy agresszív lejáratása a civil társadalomnak és az emberi jogi aktivizmusnak.”

Tiltakozók a lengyel abortusztörvény tervezett javaslata elleni megmozduláson Forrás: MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell

A Breitbart idézi azt is a dokumentumból, hogy az OSF az ír Amnesty International számára 137 ezer eurót, egy IFPA névre hallgató szervezetnek 132 ezer eurót, egy ARC elnevezésű kezdeményezésnek pedig 25 ezer eurót folyósított annak érdekében, hogy együtt dolgozzanak az írországi, magzatvédő alkotmánymódosítás hatályon kívül helyezéséért indított kampányban.

Csakhogy, Írországban az 1997-es választási törvény határozottan tiltja tengerentúli támogatások felhasználását bármely belföldi politikai kampányhoz.

A Soros-féle pénzek komoly felháborodást váltottak ki, az ír hatóságok pedig végül vizsgálatot rendeltek el a finanszírozott szervezeteknél. Az amerikai portál úgy tudja, hogy egyedül az ARC adta vissza a 25 ezer eurós dotációt, a többi szervezet azzal érvelt, hogy az általuk végzett kampány nem politikai természetű.

Ez az érvelés viszont totális abszurd, hiszen konkrétan az ír alkotmány megváltoztatásáról van szó.

Az egyelőre nem világos, hogy az ír szervek elfogadták-e ezt az érvelést, de tény, hogy az összesen 300 ezer eurós támogatást nem vették el. Ugyanakkor a hírek szerint ez a pénzmennyiség csupán a jéghegy csúcsát jelenti, mivel körülbelül 20 millió euró érkezett az elmúlt években Írországba, amelyet az abortusztilalom megszüntetésére használnának fel.

Pénzt vagy életet

Soros György és az OSF mellett egyébként az abortuszpárti fronton egy másik amerikai milliárdos, Chuck Feeney és az ő hálózata is feltűnik. Utóbbi tevékenységét jól mutatja egy kisebb állampolgári szabadságjogokért harcoló csoport pénzügyei: a szervezet korábban évi 9 ezer euróból gazdálkodott, aztán hirtelen 11,3 millió dollárt kapott Feeney-hez köthető alapoktól az abortuszért folyó kampány támogatására. De ugyancsak ő adott 5,1 millió dollárt az Amnesty Írországnak hasonló célokra, jóllehet, ez a szervezet korábban semleges volt az abortusz témájában.

Kérdés, hogy milliárdosok hálózatainak dömpingje, milyen eredményt ér el az ír társadalomban.

Egyelőre az látszik, hogy azokban az esetekben, amelyek nem indokolják az abortuszt, a felmérések szerint a megkérdezett írek többsége (47 százalék) ellenzi a liberalizációt és egyöntetű az elutasítás a gazdasági alapon álló terhességmegszakítás kapcsán. Ugyanakkor 70 százalékuk elfogadhatónak tartja a magzat megölését, ha az anya életveszélyben van, 60 százalékuk pedig a gyermek súlyos fizikai vagy mentális betegsége esetén engedélyezné tartja az abortuszt.

Azt, hogy Írországban megvédik-e a magzatokat, vagy elveszik az élethez való jogukat, majd az írek eldöntik. Az viszont minimum visszás, hogy egy független ország belpolitikai ügye kapcsán megint megtörténik, hogy Soros és a hálózata kívülállóként beavatkoznak, pénzt és energiát nem kímélve annak érdekében, hogy átverjék az akaratukat a többségen. Arról pedig, hogy az OFS, mint globális civil szervezet tulajdonképpen mit is gondol a nemzetállamokról és az állampolgárok szabad döntéséről, talán kellőképpen árulkodik, hogy Sorosék csupán főpróbának tekintik az ír népszavazást, amelynek végkimenetelétől függően már a valódi célpontra is ráfordulhatnak. Ez pedig Lengyelország.