Meddig erősödhet a forint?

bankjegy, fizetőeszköz
Budapest, 2016. szeptember 10. Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Számos pénzügyi szakértőben indított el találgatást a forint árfolyamában nemrégiben tapasztalt erősödés. Áttörést produkált ugyanis augusztus elején a forint, 2015 májusa most jegyezték a legerősebb szinten. Jogosan ad okot a spekulációra az, hogy vajon meddig erősödhet még a hazai fizetőeszköz?
Vágólapra másolva!

A magyar forint az euróval szemben várhatóan rövidtávon viszonylag stabil marad. A forint egyrészről a növekvő külföldi kereslettel néz szembe, különösen a forintkötvények iránti kereslettel, másrészt azonban a piacokon többnyire az az elvárás, hogy Magyarországon továbbra is csökkenjenek majd a piaci kamatlábak. Hosszabb távon Magyarország és az euróövezet közötti nominális és reálkamat differenciálja a forint erősödését eredményezi, amit az erős gazdasági növekedés is támogatni fog.

Forrás: AKCENTA CZ

Keveset fog változni fél éven belül a forint árfolyama

Az előrejelzések szerint a magyar forint az euróval szemben a következő hónapokban csekély mértékben fog változni. A forint erős, makrogazdasági fundamentumokon alapuló erősödését ugyanis bizonyos mértékben a magyar jegybank (MNB) régóta tartó bátortalan megközelítése gátolja. A forintgyengülésre való nyomásgyakorlás – az alacsony kamatok elvárása miatt - valószínűleg belátható időn belül mérséklődik, mivel az egyes kulcsfontosságú országokban az úgynevezett fejlett piacokról (USA, Egyesült Királyság, Németország, Japán stb.) kamatcsökkenés várható. Az Egyesült Államok esetében a várakozások mérséklődése elsősorban az optimizmus csökkenése miatt következik be, tekintettel a gazdaság növekedési kilátásaira és a reflációra, ami például a forint eszközállományának javára szolgál. Ezek vonzereje feltehetően az alacsonyabb dollárkamatlábnak köszönhetően növekedésnek indulna.

Laza politika várható az Európai Központi Banktól 2020-ig

A reál effektív árfolyam (REER) szempontjából - amely az inflációnál figyelhető meg- a forint az euróval szemben körülbelül 6%-kal a 10 éves átlag alatt van, ami a magyar folyó fizetési mérleg jelentős többletének szempontjából azt mutatja, hogy a forint alulértékelt. Tekintettel az egységnyi munkaerőköltségre (Unit Labor Cost - ULC) a REER némileg változik, mivel a korrigált mutató 2015-től 5 százalékkal nőtt. A növekvő munkaerőhiány az országban ugyanis kihat a bérnövekedésre és nyomás nehezedik az ULC–korrigált REER növekedésére, ezáltal csökken a külpiaci versenyképesség. A korrigált reálárfolyam František Kovács, az AKCENTA CZ szakértőjének elvárásai szerint alakul, a forint hosszú távú enyhe növekedésével.

Meddig tarthat a forint erősödése? Forrás: MTI/Faludi Imre

Alapvetően a nominális- és reálkamat közötti különbség Magyarország és az eurózóna között hosszabb távon a forintnak fog kedvezni.

– mondta az AKCENTA CZ szakértője. František Kovács elvárásai szerint az EKB politikája viszonylag laza marad egészen 2020-ig, amely a reálkamatot alacsony szinten tartaná.

Amíg a piacok a piaci árak csökkenésével számolnak Magyarországon, addig a gyorsuló maginfláció rákényszeríti az MNB-t, hogy vizsgálja felül hozzáállását és 2018-ban kezdje meg a szigorúbb monetáris politikát. Az alacsony kamatlábak hosszú távú kilátásaira való tekintettel az euróövezetben a hazánkban való kamatemelés tovább szélesítené a kamatkülönbözetet és támogatná a forint növekedését.

Mindemellett a magasabb infláció és a növekedés pozitív dinamikája is az euróövezethez képest a forint erősödését támogatja Magyarországon. A magyar gazdaság növekedése az AKCENTA CZ becslése szerint a 2017-es 2,5 százalékról a következő évben 2,7 százalékra emelkedik majd, míg az euróövezetben František Kovács mintegy 1,7 százalékos növekedést jósol.

Az előrejelzések kockázatai

„Becsléseink szerint a Magyar Nemzeti Banknak el kellene kezdenie a monetáris politika szigorítását már a következő évtől kezdődően.

Ha a gazdasági növekedés és a fogyasztói árak emelkedése elmaradna a várttól, az MNB késleltethetné a kamatemelést, ami a forintnak jelentős veszteségeket okozhat."

– mondta az AKCENTA CZ szakértője. A kisebb növekedés feltehetően szintén az állami költségvetés deficitjének jelentős emelkedését okozná, mivel a magyar kormány jelenleg a fiskális expanzió felé tart. Egy másik forgatókönyv - amely a forint veszteségeit okozná - a globális inflációs és kamat várakozások dinamikájának túlzottan gyors növekedése lenne. Ha ez a forgatókönyv az Egyesült Államokban vagy az euróövezetben játszódna le, a forinteszköz és az úgynevezett gyorsan fejlődő piacok alá eső eszközök alapvetően kedvezőtlen alakulásáról beszélhetnénk. Különösen a globális hozam élesebb növekedése esetén várható, hogy a forinteszközök kiárusításra kerülnek.