Az idősebb munkavállalók utálják a melójukat

nyugdíjas munkavállaló
Vágólapra másolva!
Az idősebb korosztály aggasztó mértékben utálja a munkáját, vagy érzi magát rosszul a munkahelyén. Ez azért is gond, mert a statsztikák szerint a munkaerőpiacon egyre nagyobb arányt képviselnek az 55 év felettiek - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Jean Prince 50 éves volt, amikor elkezdett dolgozni egy brit tech cégnél Cambridge közelében szoftverfejlesztőként. Elképesztően szerencsésnek tartottam magam – mondta. De nem volt boldog. A munkahely személytelenné és rideggé vált – tette hozzá. Mindenki hajtott, mint az őrült körülötte. Alábecsültnek érezte magát, és azt gondolta, senki sem kedveli.

Az idősebb alkalmazottak hajlamosabbak boldogtalanabbak lenni a munkahelyükön, mint a fiatalabbak, derül ki egy, a Robert Half kutatóintézet által készített felmérésből. Minden hatodik 35 év feletti alkalmazott boldogtalan – ez több mint feleennyi a 35 év alattiak esetében. Majd minden harmadik 55 év feletti azt mondta, nem érzi értékesnek magát, és 16 százalék arról számolt be, hogy nincsenek barátai a munkahelyen.

A magasabb pozíció nagyobb stesszel jár, de csalódottságot okoz az is, ha a karrierlétrán nem sikerült túl magasra jutni. Igaz, a fizetés magasabb, de az élet is egyre drágább. A munka és magánélet egyensúlya azt jelenti, hogy gondoskodni kell a gyerekekről, s ez fontosabb, mint a saját személyes stresszkezelésünk.

Eljön az idő, amikor már nem érsz el újabb sikereket, a munkád miatt kiégsz, vagy az élettapasztalat azt mondatja veled, a család sokkal fontosabb – mondta Cary Cooper, a Manchester Business School kutatója. És akkor folyton csak azt kérdezed magadtól:

Johanna Bodnyk kulturális és kommunikációs koordinátorként dolgozott a Harvard Egyetemen már hat éve. Egy ponton a barátai már mind megházasodtak, családot alapítottak. Rádöbbent, hogy a saját kapcsolata nem lesz tartós, s ez arra sarkallta, hogy egy sor dolgot átértékeljen az életében – főleg a munkáját. Két évvel később, 34 éves korában átszabta a karrierjét és megtanult programozni.

Nem mindig öröm a munka Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

– mondta.

Egyre több idős ember dolgozik.

Az amerikai kormányzat becslése szerint a munkaerőpiacon négy ember közül egy 55 év feletti lesz 2024-ben,

vagyis mindenképpen megoldást kell találni a koroszotály motiválására. Van megoldás Cooper szerint, még ha igényel is erőfeszítéseket. Az odafigyelés segít a dolgon, még akkor is, ha nem túl könnyű beiktatni a boldog órákat. De érdemes megpróbálni.

Az idősebb brit munkavállalók ötöde azt gondolja, hogy a munkáltató nem értékeli egyenlően a különböző korosztályokat – derül ki a City & Guild Group felméréséből. Harmaduk úgy véli, 55 év felett a fiatalabbakhoz képest partvonalra kerültek. Ez azért is lehet, mert a fiatalabbaknak kisebbek az elvárásaik és nagyobb a reményük, és még nincsenek kiégve.