Meg kell adni a minimálbért a nyugdíjasoknak is

nyugdíjas munkavállaló
Vágólapra másolva!
A nyugdíjas szövetkezetekben munkát vállaló nyugdíjasok fizetésének el kell érnie a minimálbér vagy a garantált bérminimum időarányos részét - mondta Kováts Balázs, a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet ügyvezetője.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjas szövetkezik forma csak az öregségi nyugdíjasokra vonatkozik, minden más, így az előrehozott nyugdíj nem jogosít fel a kezdvező adózási forma alkalmazására. Az életkori öregségi nyugdíj mellett ide tartozik még a 40 éves szolgálati viszonyt követő nyugdíj a nők esetében, de semmi más ellátás nem sorolható be.

Mivel a kiskereskedelmi és a gyorséttermi láncoknál, a beszállító cégeknél és az egészségügyi szektorban nagy a munkaerőhiány, ezért vélhetően a nyugdíjasok ezeken a területeken tudnak majd könnyen elhelyezkedni. Kérdés, hogy a valószínűleg az átlagosnál rosszabb egészségi állapotban lévő munkavállalók milyen feladatokat tudnak ellátni, komoly fizikai megterhelést például bizonyosan nem kaphatnak.

A munkába visszavágyó, vagy oda kényszerűen visszalépő nyugdíjasok a kiszemelt szövetkezetnél jelentkezhetnek.


A Szomszédok szövetkezetet, egy konzorciumi formában működő országos lefedettségű hálózat, amely négy tájegység alapján Északi és Déli Szomszédok, Keleti Szomszédok, valamint Pesti Szomszédok elnevezésű szövetkezetekre osztható - mondta Kováts. A Pest megyei szervezet kivételével - ahol még nem fejeződött be az engedélyeztetési folyamat a cégbíróságon - az északi és a déli szervezetnél már elkezdődött a nyugdíjasok foglalkoztatása, míg a Keleti Szomszédoknál jövő héten állhatnak munkába az idősek.

nyugdíjas munkavállaló Forrás: Cultura Creative/Alys Tomlinson

A nyugdíjas-szövetkezetekről szóló jogszabály szerint a nyugdíjasoknak a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalék személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel.

A munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják, ám a nyudíj melletti jövedelmük már nem növeli a majdani nyugdíjukat.