Búcsút mondhatunk a piaci nyugalomnak

reggel ősz fény
Vágólapra másolva!
Ahogy a nagy befektetők visszatérnek a nyári szünetről, szeptember általában jelentősebb mozgásokkal köszönt be a részvénypiacokon. A kérdés, hogy idén is összejön-e a felfordulás.
Vágólapra másolva!

Miközben a világ még mindig bővelkedik geopolitikai kockázatokban, amelyek bármikor nagyobb sokkhatást válthatnak ki a piacokon, a nyár végével alapvetően is fordulóponthoz érkezik az év. Ahogy ugyanis beköszönt a szeptember, a nagy befektetők megújult lendülettel térnek vissza a piacra, és ez kilengéseket okozhat az amerikai részvényindexekben – írja a MarketWatch elemzése.

Noha a legfontosabb piaci szereplők a nyáron sem pihennek teljesen, az igazán komoly döntéseket általában inkább az őszre halasztják, és éppen ezért

a nyár trendszerűen alacsony volatilitással fut végig.

Mindazonáltal ez önmagában még nem határozza meg az őszi piaci mozgás irányát. Ami a történelmi tapasztalatokból leszűrhető, az egyszerűen az, hogy a kereskedési volumen az ősz kezdetével rendre felpörög.

Izgalmas időszak jön

Idén azonban számos olyan tényező van, amely aggodalomra adhat okot, ha a nagy befektetők elkezdik újrapozícionálni a tétjeiket. A már említett geopolitikai kockázatok mellett Donald Trump továbbra sem tudja a korábbi várakozásoknak megfelelően végrehajtani a gazdaságpolitikai terveit. Ezzel együtt pedig a kamatkilátások és a túlzottan magas részvénypiaci értékeltségek is fejfájást okozhatnak.

Felpörögnek az események a Wall Streeten Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Vannak viszont olyan tényezők is, melyek optimizmusra adhatnak okot. Az Európai Központi Bank például továbbra is 60 milliárd dollárnak megfelelő friss pénzt nyomtat havonta,

az amerikai Kongresszusban pedig hamarosan újra előkerülhetnek a régóta várt adóreformok

– amely az egyik legfontosabb tétel az USA részvénypiaca számára.

Pánikra semmi ok

Az Egyesült Államokban az általános vízválasztó a nyári és az őszi kereskedés között a munka ünnepe (Labor Day), amely idén szeptember 4-re esik.

A tipikus forgatókönyv az, hogy ezt követően 1-2 napra elcsendesül a piac, majd jöhet a volumen fölpattanása.

A MarketWatch elemzése szerint idén szeptemberben érdemes védekező állást felvenni, mivel ebben a piacban most benne van egy jelentősebb szeptemberi esés lehetősége. Mindazonáltal, tekintve az Európai Központi Bank pénzpumpáját, a kezdeti gyengülés után jöhet az újabb felívelés. Vagyis ha idén szeptemberben beüt egy korrekció, az akar kedvező vételi lehetőségekkel is kecsegtethet.