Fehér zsiráfokról készített videót egy állatvédő szervezet

fehér zsiráfok
Vágólapra másolva!
Egy afrikai állatvédő szervezet (Hirola Conservation Programme) tette közzé azt a szenzációs videót, amelyen két zsiráf, anya és borja sétálgat a kenyai szavannán. Hogy mitől szenzációs a felvétel? Attól, hogy mindkét zsiráf fehér, hiányoznak róluk a megszokott barna foltok. Eddig egyetlenegyszer kaptak lencsevégre fehér zsiráfot, 2016-ban Tanzániában.
Vágólapra másolva!

A Hirola Conservation Programme eredetileg a rendkívül veszélyeztetett vadászantilopok megmentéséért küzd Kenyában, a különleges zsiráfokkal teljesen véletlenül találkoztak. A Treehugger magazin szerint a két zsiráf genetikai hibának köszönheti fehérségét, az úgynevezett leucizmusnak.

Ez a rendellenesség annyiban különbözik az albinizmustól, hogy ebben az esetben

a bőrben egyáltalán nincsenek színanyagképző pigmentek

(melaninok), míg az albínóknál csak a pigmentképződés zavaráról beszélhetünk. Ugyanakkor a leucizmus nem jár együtt piros szemmel, mivel a lágyabb szövetek termelnek némi színanyagot.

A mostani esetet megelőzően 2016 januárjában találtak egy fiatal fehér zsiráfot a tanzániai Tarangire Nemzeti Parkban. A képeket elnézve a most felfedezett két kenyai állat még az Omónak elnevezett tanzániai sorstársuknál is fehérebbnek tűnik.

A tavaly felfedezett fehér zsiráf, Omo a Tarangire Nemzeti Parkban, Tanzániában Forrás: AFP/Sylvie Bergerot & Eric Robert

Az állatvédők mindent megtesznek, hogy a különleges állatok ne kerülhessenek a vadászok puskacsöve elé.