Nagyot fordult a font, a befektetők is felébredtek

kamat, hozam, kötvény, profit
bank of england banking british british currency CURRENCY money buying commercial detail FINANCE focus BLUR differential focus focus techniques fortune
font (GBP) kamat, hozam, kötvény, profit
Vágólapra másolva!
A befektetők is elkezdtek ráeszmélni a font drámai fordulatára. A stratégák ugyanis folyamatosan javítanak a várakozásaikon, ahogy a szigetország fizetőeszköze a nagy lejtmenet után hosszú évek óta nem látott ralit produkált.
Vágólapra másolva!

Közel 3 százalékos emelkedéssel, 2009 óta nem látott erős hetet produkált a font, ahogy a Bank of England olyan jelzést adott, elkezdhetik visszafogni az élénkítést a következő hónapokban. Ennek eredményeként a font hétfőn megütötte az 1,36 dolláros szintet, miközben az elemzői várakozások mediánja a negyedik negyedév végére 1,29 dollár mögött kullog – írja a Bloomberg.

Nem véletlen tehát, hogy az olyan cégek, mint az HSBC Holdings, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) vagy a Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG)

egyöntetűen javítottak a fontra vonatkozó előrejelzéseiken,

miután a brit jegybank megfogalmazta az üzenetét csütörtökön. Ezzel párhuzamosan a Morgan Stanley hétfőn jelezte, valószínűleg ők is módosítani fognak a várakozásaikon.

Megnyílt az út fölfelé

Noha a font már hétfőn is visszavett kissé az izmosodásból, a stratégák úgy számolnak, van még potenciál a további erősödésben.

A piac egyébként most 73 százalékos esélyt árazott be egy esetleges novemberi kamatemelésre,

miközben 2018 novemberéig teljesen beárazott két szigorítást.

Az HSBC is azzal indokolta a feljavítást, hogy a brit jegybank váratlanul lépett be azon nagy központi bankok sorába, akik tervezik (vagy már elkezdték) beindítani a szigorításokat. Ez pedig jó hatással van a font árfolyamára. A vállalat stratégája, David Bloom közölte, a banknál májusig két kamatemelésre számítanak, és 1,20 dollárról 1,35 dollárra javították fel a font árfolyamára vonatkozó előrejelzésüket.

A font/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

A MUFG ezzel együtt még csütörtökön emelte meg az idei év végére vonatkozó prognózisát 1,29 dollárról 1,33 dollárra. A font/dollár devizapár egyébként abban is bízhat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyre kisebb valószínűséggel emel még egyszer kamatot ebben az évben – tette hozzá a vállalat elemzője.

A brexiten múlhat a jövő

A Nomura emellett úgy számol, májusig két kamatemelés jöhet, az év végére pedig a font 1,40 dolláron állhat. A bank stratégája azonban figyelmeztetett, kockázatokkal teli ez az optimista álláspont. Amennyiben ugyanis a brit gazdasági mutatók hirtelen jelentősen elkezdenek gyengülni,

a brexittel kapcsolatos tárgyalások pedig még kellemetlenebbek lesznek, az a fontra is nyomást helyezhet.

A BBVA szintén a kockázatokra figyelmeztetett, amikor jelezte, ha a Bank of England novemberben csalódást okoz a piacnak, akkor ki kell tolni a kamatemelésre vonatkozó várakozásokat. Noha a cégnél 1,26 dollárról 1,30 dollárra javítottak az idei év végére meghatározott prognózison, jelezték, a font valószínűleg veszíteni fog némi erőt a múlt héten produkált raliból.