Tovább nőttek a magyar fizetések

bankjegy HASZNÁLATI TÁRGY kéz papírpénz pénz pénztárca TÁRGY TESTRÉSZ
Budapest, 2012. augusztus 10. Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Júliusban tovább emelkedtek a magyar bérek, ezúttal 13,1 százalékos volt a növekedés. Jó hír, hogy az alacsony infláció miatt az egyre több fizetést tényleg a családoknál marad. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter további növekedésre számít.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a júliusi átlagjövedelmekkel kapcsolatos felmérését. A gyorsjelentésből kiderül, hogy a magyar bruttó átlagjövedelmek

júliusban 13,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A keresetek növekedési üteme alig lassult a júniusi 14,4 százalék után, amiben szerepet játszott az egyszeri jutalmak és prémiumok összegének 28,7 százalékos emelkedése is.

A magyar bruttó átlagkereset 290 300 forint volt.

A vállalkozásoknál 12,1 százalékos növekedés után 303 ezer forintot, míg a költségvetési szférában - a közfoglalkoztatottak nélkül - 11,6 százalékos növekedéssel, 307 ezer 625 forintot értek el a bruttó átlagkeresetek.

Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 193 100 forint volt,

a kedvezményt is figyelembe véve pedig 200 900 forintra becsülhető.

Az első hét hónapban a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A júliusi 2,1 és az első héthavi 2,3 százalékos inflációval számolva

a reálkeresetek júliusban 10,8 százalékkal nőttek.

Reakciók

A kormányzati intézkedéseknek és a piaci hatásoknak köszönhető a reálbérek növekedése, a kilátások alapján a keresetek további növekedésére lehet számítani - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A miniszter szerint a növekedés körülbelül kétharmada a kormányzati intézkedéseknek tudható be.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A gazdaság növekedése is a reálbér-növekedést erősíti, hiszen a munkaerő iránti egyre nagyobb kereslet a versenyszféra munkaadóit is a fizetések emelésére ösztönzi.

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint

idén 13 százalék körüli mértékben nőhetnek a bérek

a bérmegállapodás, a minimálbérek 15 százalékos, a garantált bérminimum 25 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakember hiány miatt.

A magyar átlagkeresetek alakulása Forrás: Takarékbank

Ez a növekedési ütem várhatóan a 2018-as évben is kitart, a szakemberhiány illetve a 8 és 12 százaléks további bérminimum-emelés okán. Így a várt 2,3 százalékos éves infláció mellett 10 százalékot meghaladó reálbér növekedés lehet idén.