Százmilliárdokat költ erre a kormány

contemporary aerial view african descent brainstorming casual communication conference conversation cooperation digital devices discussion diversity ethnicity friends friendship group of people hipster ideas interaction laptop lifestyle meeting men multie
49273328 - diversity teamwork brainstorming meeting university concept
Vágólapra másolva!
Több tízmilliárd forintot fordít a kormány arra, hogy a digitalizációt a gazdaság és az oktatás minél több területén támogassa – mondta Solymár Károly, a Századvég Gazdaságkutató digitalizáció témájában tartott konferenciáján. Az NFM helyettes államtitkára arról is szólt, hogy a hazai GDP 20 százaléka származik a digitalizációból. Karas Monika emlékeztetett arra, hogy Magyarország előkelő helyen áll az internetgyorsaság tekintetében.
Vágólapra másolva!

A gazdaság különféle ágazataiban jelen van a digitalizáció, így a magyar GDP 20-21 százalékát adja ez a terület, és 400 ezer munkahelyet biztosít – mondta Solymár Károly. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint, ha az infrastruktúra nincsen rendben, akkor nem lehet a digitális stratégiát megalkotni. Ha egy településre nem jut el a szupergyors internet, akkor azon a településen nem lesz gazdasági fejlődés – mondta a politikus. Az állam 200 milliárd forintot fordít az 5G kiépítésére.

Solymár elmondta, hogy az oktatásnak meg kell újulnia a digitalizáció eszközeivel, így

az összes köznevelési intézmény 30 milliárd fejlesztési forráshoz jut a következő időszakban.

A kormány 22,9 milliárd forinttal támogatja a digitális készségek fejlesztését, ami több százezer ember képzését segíti majd. Az IKT-szektor a hazai GDP hét százalékát adja, amivel vezető helyen vagyunk Európában – mondta a helyettes államtitkár. Hogy ez a versenyelőnyünk megmaradjon ahhoz tovább kell fejlődni, és ezért támogatja a kormány az informatikai képzések bővítését. Vállalati digitalizációra 76 milliárd forintot költ a kabinet. Ennek a programnak az egyik legfontosabb része a kisvállalkozások támogatása – mondta Solymár.

Középpontban a szabályozás

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) számára a legfontosabb, hogy szabályozói oldalról biztosítsa a digitális gazdaság fejlődését – mondta Karas Monika. Az NMHH vezetője szerint olyan szabályozói környezetet kell a testületnek kialakítania, ami segíti a gazdaság ezen ágazatának fejlődését.

Magyarországon a harmadik leggyorsabb a mobilnet Norvégia és Hollandia után,

a vezetékes internet területén pedig 11-ek vagyunk az unióban, a 4G országos elérhetősége is kiemelkedő világszinten – emlékeztetett az intézmény vezetője. Az 5G fejlesztéséről szólva kiemelte, hogy a hálózatépítésnek óriási a beruházásigénye, európai szinten 660 milliárd euróra becsülik ennek összegét.

Karas Mónika Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósag elnöke a szabályozás fontosságáról beszélt Polyák Attila - Origo

Az NMHH ösztönzi a digitális kompetenciák fejlődését, valamint ellenőrzi a fejlesztések jogszerűségét, valamint erősíti a digitális kompetenciákat. Karas elmondta a beruházásösztönzés szempontjából nagy előny, hogy csökkentették a különféle díjakat, valamint értékesítették a 3400-3800 MHz-es frekvenciasáv blokkjait. A tervek között szerepel a 700 MHz-es frekvenciasáv értékesítése. Csak egy tiszta versenyhelyzet megteremtésével lehet elérni, hogy minden ember szabadon hozzáférhessen a digitális javakhoz – mondta az NMHH vezetője.

Mindenkit érinteni kell a digitalizációnak

Soltész Attila, az Infotér Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a következő generáció nagy mértékben nyitott arra, hogy minél több információt osszon meg magáról a közösségi térben. Mindez persze nagy veszélyekkel bír, és ezekre megfelelő válaszokat kell adni – tette hozzá. A digitálisan felkészült állampolgár öngondoskodásra alkalmas, szociálisan fejlettebb, jobb munkaerő és vállalkozó kedvű, mint az átlag. Ezeknek az állampolgároknak az összessége egy versenyképesebb országot teremt – mondta a szakember. Soltész rámutatott arra, hogy az internethasználók tekintetében jól állunk az unióban, de több területen le vagyunk maradva.

A digiatlizációnak a legalsó társadalmi rétegig el kell jutnia,

valamin a munkahelyi alkalmazottak digitális bevonására nagyobb hangsúlyt kell fektetni – tette hozzá.