Felminősítették Magyarországot

Vágólapra másolva!
A Coface hitelbiztosító A3 kategóriába sorolta át az eddig A4-es minősítéssel rendelkező magyar gazdaságot. A felminősítést a szakértők többek között a gazdasági növekedéssel, a makro- és mikrofolyamatok, valamint az üzleti környezet javulásával magyarázták. A hitelbiztosító szerint a tavalyi 2 százalék után az idén 3,6, jövőre pedig 3,4 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság.
Vágólapra másolva!

A lépés nyomán a magyar gazdaság A3-as kategóriába került, ami egy fokozattal jobb, mint az eddigi A4-es osztályzat. Az A3-as besorolás azt jelenti, hogy a Coface elfogadhatónak tartja az üzleti szférában lévő kockázatokat, az A4-es osztályzat ennél valamivel gyengébb, észszerű kockázatot jelentett.

A hitelbiztosító szakértői a magyar gazdaság várható további élénkülésével magyarázták Magyarország felminősítését. Az előrejelzés szerint a magyar GDP a tavalyi 2 százalékos növekedés után az idén 3,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal gyarapodhat.

Az indoklásban szerepel továbbá, hogy a háztartások fogyasztása, a beruházások növekedése, az uniós forrásokon alapuló fejlesztések, a kedvezőbb hitelfeltételek is segítik a növekedést és az üzleti kockázatok mérséklődését.

Póka Valentin, a Coface országigazgatója a felminősítést kommentálva elmondta: ebben fontos szerepet játszott a gazdaság bővülésén és a munkaerőpiaci, ezen belül a foglalkoztatási mutatók javulásán túl, többek között a kedvező üzleti környezet, a legalacsonyabb társasági adókulcs az EU-ban, a pénzügyi szektor folyamatos fejlődése, a banki adók fokozatos csökkentése és a nem teljesítő hitelek állományának stabilizálása mellett.

– tette hozzá Póka Valentin.

A felminősítés után Magyarország Lengyelországgal és Szlovákiával került egy szintre, utóbbi országok ugyanis szintén A3-as kategóriába tartoznak. A régión belül Csehország jobb – A2-es – minősítéssel szerepel a hitelbiztosító listáján, míg Románia és Bulgária egy szinttel lejjebb, az A4-es kategóriában található.

A magyar gazdaság mellett a hitelbiztosító szakértői a világ 160 országának teljesítményét is felülvizsgálták. Arra jutottak, hogy a harmadik negyedévben a vizsgált országokban javult a helyzet az üzleti kockázatot nézve. Az európai gazdaság teljesítményét reménykeltőnek tartják a Coface szakértői, szerintük a politikai kockázatok is kevésbé erősek, bár nem tűntek el teljesen.

A világgazdaság felszálló ágban van, a világkereskedelem pedig nagyobb mértékben erősödött az idén, mint arra az év elején számítani lehetett.