Meghalt az Intel legendás vezetője

Paul Otellini Intel Intel Corporation announced that Paul Otellini, the company’s former chief executive officer, died Oct. 2, 2017, at the age of 66. (Credit: Intel Corporation)
Intel Corporation announced that Paul Otellini, the company’s former chief executive officer, died Oct. 2, 2017, at the age of 66. (Credit: Intel Corporation)
Vágólapra másolva!
Paul Otellini közel négy évtizeden keresztül dogozott a vállalatnál.
Vágólapra másolva!

Az Intel kedd este egy sajtóközleményben tudatta, hogy hétfőn meghalt a vállalatot 2005 és 2013 között vezérigazgatóként irányított Paul Otellini. A gazdasági végzettségekkel rendelkező szakember 1974-től a 2013-as nyugdíjba vonulásáig dolgozott az Intelnél, és kulcsszerepet játszott nemcsak a cég, de a számítástechnika történetének alakításában.

Paul Otellini (1950-2017) Forrás: Intel Corporation

A 66 évesen távozott Otellini volt az első szakember, aki informatikai végzettség nélkül vezette az Intel processzorok és lapkakészletek fejlesztésével foglalkozó csoportját, dolgozta ki a vállalat komplett termékstratégiáját. Később az értékesítési csoport vezetője lett, 2002-ben ügyvezető igazgatóvá nevezték ki, végül pedig 2015-ben megkapta legmagasabb tisztséget, a vezérigazgatói posztot.

Végül néhány érdekesség: az Intel még Otellini irányítása alatt kezdett saját chipseteket gyártani a processzoraihoz, és ő vette rá Steve Jobsot az Intel processzorok használatára a Mac gépekben. A legbosszantóbb kudarcának azt tartotta, hogy nem sikerült Intel központi egységet juttatnia az iPhone-ba, bár túlnyomórészt technikai okokból nem valósulhatott meg az üzlet, például túlságosan magas volt a processzorok fogyasztása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!