Így jutott mélypontra Hamilton és Rosberg kapcsolata

Forma-1, Spanyol Nagydíj, Lewis Hamilon
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (L) leaves on a scooter after the start of the Spanish Formula One Grand Prix at the Circuit de Catalunya on May 15, 2016 in Montmelo on the outskirts of Barcelona. Lewis Hamilton and Nico Rosberg crashed out of the Spanish Grand Prix when their Mercedes' collided on the first lap. Hamilton started from pole but was quickly overtaken by his German teammate. / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Másfél éve még izzott a feszültség a Mercedes versenyzői között, a barcelonai ütközést követően válságértekezletet kellett tartaniuk Hamiltonnal és Nico Rosberggel. Niki Lauda kitálalt, mi hangzott el, és milyen mélypontra került a két pilóta kapcsolata.

A csapattársak ütközése rendszerint feszültséget generál egy istállónál, hát még ha az érintettek pont egymással marakodnak a világbajnoki címen. Tavaly a Spanyol Nagydíjon pont ilyen rémálomba csöppent a Mercedes, amikor néhány kanyarral a rajt után Lewis Hamilton és Nico Rosberg kiütötte egymást a versenyből.

Ez végképp fagyossá tette a korábbi jó cimborák viszonyát – noha Hamilton egyik nemrégi nyilatkozata szerint valójában soha nem voltak barátok –, és kihatott a világbajnoki küzdelemre is. Niki Lauda, az istálló elnöke elárult néhány kulisszatitkot a belső megbeszélésükről az előző szezon egyik fordulópontját jelentő ütközéssel kapcsolatban.

Fél kör alatt rommá törtek a Mercedesek a tavalyi Spanyol Nagydíjon Forrás: NurPhoto/Miquel Llop/NurPhoto/Miquel Llop

"A nagy kérdés az volt, kinek a hibája okozta? Ez számomra egyértelmű volt, mert Lewis túl durván mozdult jobbra, ráment a fűre, és nem tudta megállítani az autóját, aztán meg kiütötte (Rosberget)" - nyilatkozta Lauda az In depth Graham műsorban Graham Bensingernek.

Megkérdezte, miért kritizálom, amire azt feleltem: 'Elnézést, de nem fogadhatom el, hogy a versenyzőink összeütköznek, és senki sem hibázott. Valaki megtette.' Lewis ettől kiborult."

"Nico a szemére vetette, hogy részben az ő sara volt, mert bement a belső ívre, és közben nem hagyott neki helyet. (Hamilton) erre úgy reagált, hogy 'miért kellett volna? Versenyeztünk!'"

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Rosberg tévedésből rossz motorüzemmódban rajtolt el, és hirtelen elfogyott a motorjának hibrid rásegítése, ezért tudta gyorsan utolérni Hamilton. A brit a belső íven próbált elmenni csapattársa mellett, de a fűre szorulva megcsúszott, elindítva a lavinát.

Holtpont a pilóták viszonyában

A világbajnoki csatát végül Rosberg nyerte, aztán az év végén meglepetésre visszavonult. Most harmónia van a Mercedes aktuális versenyzői között, de Lauda elmondta, hogy tavaly májustól hosszú időn át erről legfeljebb csak ábrándozhatott a menedzsment, mert Hamilton és Rosberg között

"az égvilágon semmilyen kapcsolat nem volt, ami mindig rossz.

Nem vártam tőlük, hogy együtt reggelizzenek, ha nem kedvelik egymást, a viszonyuk azonban tényleg borzasztó volt. Ez főleg Lewist érintette, de Nicóra szintén hatással volt. Nem volt egyszerű a helyzet" - nyilatkozta.

A válságértekezlet nem merült ki annyiban, hogy tisztázták a barcelonai eseményeket, hanem

Toto Wolff csapatfőnök kemény kézzel megpróbált rendet rakni a jövőre nézve.

"Lefektettünk néhány szabályt. Megmondtuk nekik, hogy a Mercedes nem tűri az olyasmit, mint ami Barcelonában történt, ahol kiszorították egymást a pályáról. Egyértelművé tettük, hogy ezt nem tehetik, mert valamelyiküknek meg kell nyernie a futamot" - mondta Lauda.

Hamilton az ütközés után. Rosberg sem tudta folytatni a versenyt Forrás: AFP/Josep Lago

"Közöltük velük, hogy büntetés vár rájuk, ha még egyszer ilyesmit csinálnak, és akár azt is átgondolhatjuk, hogy szerződést bontunk velük. Mi csapatjátékosok vagyunk, nem rombolhatják le egymást. Toto előállt néhány jó szabállyal, és onnantól megint nyugalom volt."

Hamilton állítólag azt is fontolóra vette, hogy elhagyja az istállót, de Lauda Ibizán négyszemközt is átbeszélte vele a történteket, és végül letett erről a szándékáról.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!