Van, ahol egyáltalán nem éri meg új lakást építeni

Airbus A380-861 FOTÓ FOTÓTECHNIKA kondenzcsík KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ Nap repülőgép sziluett VILÁGŰR
Salgótarján, 2016. október 28. A Singapore Airlines Airbus A380-861 típusú repülőgépe halad a Nap előtt Salgótarján felől fotózva 2016. október 28-án. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Bár folyamatosan ömlenek a hírek az új lakásberuházásokról, nem minden térség annyira szerencsés, hogy hatalmas beruházásoknak adhat otthont. A fejlesztők ott építenek, ahol feltételezhetően el is tudják adni az ingatlanokat, vagyis ha valahol nincs beruházás, akkor ott a fejlesztők nem feltételezik a fizetőképes kereslet meglétét.
Vágólapra másolva!

Ennek fényében szomorú, hogy az újlakás-beruházások beindulása eddig elkerülte a legkisebb megyét. Az Otthon Centrum kimutatása szerint Salgótarjánban egyetlen nagyobb újlakás-beruházás sincs folyamatban. A fővárosban a XXI. kerület van hasonló helyzetben, ott nincs négylakásosnál nagyobb beruházás. Ez azt jelenti, hogy Salgótarjánban és a XXI. kerületben a fejlesztők szerint nem élne, illetve nem költözne annyi ember, aki képes lenne kifizetni egy új lakást.

Ehhez képest Budapesten mindösszesen tavaly szeptemberhez képest több, mint másfélszeresére, 278-ról 446-re nőtt a fejlesztők által elindított projektek száma. Vidéken alacsonyabb bázisról ugyan, de közel háromszorosára, százról 287-ra nőtt számuk.

Még nem lőtt ki a piac Forrás: MTI/Komka Péter

Egy év alatt az új projektekben a lakásszám a fővárosban 71 százalékkal 28,4 ezerre nőtt, vidéken pedig 9,1 ezerre, ami az egy évvel korábbi érték triplája. Jelenleg a fővárosban az új építésű lakásprojektekben még megvételre kínált lakások száma 16,4 ezer, vidéki városokban majd 4,9 ezer.

A kínálati átlagár 641 ezer forint négyzetméterárról 747 ezer forint per négyzetméterre nőtt a fővárosban, a megyei jogú városokban 363 ezer forintról 382 ezerre négyzetméterenként. Az ősz folyamán további élénkülésre számít az Otthon Centrum és az ujotthon.hu.