Veszélyesek a feltörekvő piaci adósságok

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Az olyan feltörekvő piaci gazdaságok, mint Törökország és Dél-Afrika nem tudták elég hatékonyan felhasználni a rendelkezésre álló likviditást ahhoz, hogy érdemben csökkentsék az adósságaikat. Ez a trend pedig még igen komoly problémákat is okozhat.
Vágólapra másolva!

Ahogy az olyan nagy jegybankok, mint az amerikai Fed vagy az Európai Központi Bank elárasztották könnyű pénzzel a piacokat, a feltörekvő piaci országok előtt is megnyílt az út, hogy lecsapjanak a lehetőségre, és javítsák a mérlegeiket. Mindazonáltal ezt sokan nem tették meg, ami akár veszélyes trend is lehet – idézi a CNBC az S&P Global Ratings figyelmeztetését.

Törökország és Dél-Afrika jó példákat szolgáltatnak arra, hogy számos feltörekvő piaci ország kormánya úgy használta ki az olcsó tőkében rejlő lehetőségeket, hogy alig figyelt a makrogazdasági stabilitásra. Ezek a kormányok

sokkal inkább a rövidtávú politikai haszonszerzés reményében folytatták a gazdaságpolitikáikat

– mondja Moritz Kramer, az S&P szakértője.

Sokan nem használták ki jól a könnyű pénz lehetőségét Forrás: 123rf.com

Ráadásul mindez trendszerűnek nevezhető a fejlődő gazdaságokban. Az S&P szerint ennek oka az, hogy a globális pénzügyi feltételek olyan kedvezők voltak, hogy a politikusok egyszerűen nem törődtek az esetleges kockázatokkal. Ami igazán aggasztja az S&P szakértőit, hogy

most már csak igen kevés mozgástér van a további adósságfelhalmozásra, mielőtt a kamatok emelkedni kezdenének.

Van azonban egy olyan ország is, amely pozitív példaként szolgál. Ez pedig Portugália, amely úgy használta ki a kedvező feltételeket, hogy stabilizálta a gazdasági pozícióját. Ennek eredményeként az hitelminősítő öt és fél év után befektetésre ajánlott kategóriába emelte fel az országot.

Általában viszont problémát jelenthet, hogy a feltörekvő piacok

egyre nagyobb nyomással kell hogy szembenézzenek, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank fokozatosan elzárja a likviditási csapot.

Az amerikai központi bank már el is kötelezte magát a szigorítás mellett, az eurójegybank döntéshozói pedig múlt hónapban kezdték meg a tárgyalásokat a visszavonulásról.

Ha pedig a pénzbőség időszaka valóban véget ér, nagy kérdés lesz, hogy mennyire üti majd meg azokat a feltörekvő piaci országokat, amelyek nem tudták kellően stabilizálni a gazdasági helyzetüket.