Adósságcsapda fenyegeti a brit fiatalokat

brit UK infláció vásárlás shopping árak hátat fordít London
Vágólapra másolva!
Veszélyes trendeket mutat a fiatalok eladósodása Nagy-Britanniában – véli az illetékes pénzügyi szabályozó vezetője. A szereplők ugyanis nem törődnek azzal, hogy a kamatok egyszer emelkedni fognak.
Vágólapra másolva!

Egyre veszélyesebb képet mutat a brit adósságpiac, ahogy a fiatalok már az alapvető megélhetési költségeik fedezésére is hitelt vesznek fel – idézi a BBC a Financial Conduct Authority (FCA) szabályozó szerv vezetőjét. Andrew Bailey szerint a fogyasztóknak és a hitelezőknek egyaránt figyelniük kellene arra is, hogy

ezeknek a hiteleknek akkor is fizethetőknek kell maradniuk, ha a kamatszintek idővel emelkedésnek indulnak.

Bailey hozzátette, voltak olyan akciók, amelyek azt célozták, hogy visszafogják a hosszú távú hitelkártya adósságokat, illetve a kiemelkedően magas költéséggel járó hiteleket. A szabályozók ezzel együtt szorosan követik az olyan, lízingeléshez hasonló területeket, mint az úgynevezett „rent-to-own" szektor, amelyen keresztül a vásárlók olyan cikkeket vásárolhatnak, mint például a mosgógép.

Mindennapok hitelből

Mindazonáltal igen jelentős eladósodási trend figyelhető meg a fiatalok körében – figyelmeztetett Bailey. Ami viszont komoly probléma lehet, hogy itt szó sincs ész nélküli költekezésről vagy hitelfelvételről.

Ezek a fiatalok alapvetően nem luxuskiadásokra vesznek fel hiteleket, hanem az alapvető megélhetési költségeik fedezésére.

Éppen ezért – hangsúlyozza Bailey – ezt a folyamatot nem is igazán lehet klasszikus értelemben hitelezésnek nevezni.

Veszélyesek lehetnek a fiatalok adósságai Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Noha Bailey szerint ez a trend nem jelent válságos helyzetet makrogazdasági értelemben, a küszködő magánszemélyek szintjén mégis igen fontos problémákat okoz. Különösen azért, mert az eladósodottság koncentrálódik a társadalom egyes területein, és ezek a hitelek gyakran éppen olyan magas költséggel járó adósságok, melyekre a szabályozó hatóság kiemelt figyelmet fordít.

Generációs különbségek

A háttérben pedig részben egy generációs változás áll, amely a hitelfelvétel felé tolja a fiatalokat. A fiatalabb generáció ugyanis azt tapasztalja, hogy alacsonyabb a reáljövedelme, illetve kevesebb eszköz van a tulajdonában. Ahogy Bailey is hangsúlyozta,

egészen eltérő generációs tapasztalatok érzékelhetők.

Annak ellenére pedig, hogy a felmérések szerint a fiatalok kifejezetten aggódnak a hiteleik miatt, a rendkívül magas bérleti díjak a lakáspiacon, illetve a jövedelemnövekedés hiánya egyre több fiatalt kényszerít hitelfelvételre.

A Bank of England adatai szerint a jelzáloghiteleken kívüli fogyasztói adósság szintje ma meghaladja a 200 milliárd fontot Nagy-Britanniában. Ez pedig kezd olyan léptéket jelenteni, amelyre pénzügyi válság óta nem volt példa.

Miközben Bailey hangsúlyozta, véleménye szerint fontos, hogy legyen elérhető és fenntartható hitelezés egy társadalomban, az számára is kiemelt kérdés, hogy a jelenlegi folyamatok meddig tartanak még ki.