ENSZ: A nők helyzetén kell segíteni, hogy eltűnjön a szegénység

Fogamzásgátló Dr.Life Nem a férfiak nyafogása miatt bukott meg a nekik készülő fogamzásgátló
Vágólapra másolva!
Ha a világ legszegényebb országaiban élő nőknek nem teszik lehetővé, hogy szabadon rendelkezhessenek saját testük felett, az erősítheti a társadalmi egyenlőtlenségeket és nehezítheti annak a globálisan kitűzött célnak a megvalósítását, hogy 2030-ra felszámolják a szegénységet – közölte kedden az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA).
Vágólapra másolva!

A világ népességének aktuális helyzetéről szóló jelentésében a szervezet rámutat:

világszerte rengeteg fiatal lány és nő nem dönthet a szexualitással és a gyermekvállalással kapcsolatos ügyekben,

nehezen jutnak hozzá a családtervezéshez kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokhoz, és emiatt nagy a kockázata annak, hogy nem kívánt terhességet kell vállalniuk, vagy ellenkezőleg, abortuszra kényszerülnek.

Általános tapasztalat, hogy

a fogamzásgátlásnak, a gyermekvállalások ütemének szabályozásának köszönhetően egyfelől alacsonyabbá válik a szülő nők és a csecsemők halálozási aránya, másfelől pedig gazdaságerősítő hatása is van, mert a nők többet tudnak dolgozni.

Ráadásul a kisebb családokban a szülők többet tudnak fordítani gyermekeik egészségére és oktatására. Kutatások szerint a családtervezési szolgáltatásokba fektetett minden egyes dollárnak köszönhetően 6 dollárt lehet megspórolni egyéb közszolgáltatások költségein az egészségügytől a lakhatásig.

A megfelelő fogamzásgátlás a legszegényebb nőknek nem elérhető Forrás: Thinkstock

Az UNFPA szakértői szerint azonban a legszegényebb körülmények között élő nők számára a fogamzásgátlás nagyon nehezen elérhető, túlságosan költséges, és sokszor a család és a közösség sem nézi jó szemmel alkalmazását.

- emelte ki Natalia Kanem, az UNFPA igazgatója közleményében.

Többségében a szegénysorban élő nők tartoznak azoknak a kategóriájába, akiknek sok mindent nincs lehetőségük megtenni.

Jelenleg mintegy 214 millió nő nem jut hozzá fogamzásgátlóhoz a fejlődő országokban, aminek következtében évente 89 millió nő esik szándéka ellenére teherbe, és 48 millió abortuszt hajtanak végre.