Afrika egyik legnagyobb létesítménye épül a Níluson

Grand Ethiopian Renaissance Dam, GERD, gát épül a Níluson, ami feszültséget szült Etiópia és Egyiptom között, Felső-Egyiptom, Núbia, Aswan
Vágólapra másolva!
2010-ben kezdték építeni, noha már az 1950-es években kiválasztották a helyszínét Afrika jelenleg is épülő, legnagyobb duzzasztójának. Az Egyiptom, Etiópia és Szudán összefogásával, jelentős amerikai pénzzel megtámogatott projekt, hamarosan ráfordulhat a célegyenesre. Ha munkába áll, rekordszámba menő teljesítménnyel termeli majd a villamos energiát.
Vágólapra másolva!

Nehezen lehetne annál impozánsabb nevet találni egy duzzasztóval kombinált erőműnek, mint amelyre az etióp fővárostól, Addisz Abebától 500 kilométerre északnyugatra épülő kolosszust keresztelték. A Grand Ethiopian Renaissance Dam név jól kifejezi a Kék-Níluson, jelenleg is kivitelezés alatti projekt nagyságát. A héten a három együttműködő ország szakminiszterei vettek részt hivatalos bejáráson, hogy személyesen tájékozódjanak az építkezés jelenlegi állásáról.

2014 decemberében már 40 százalékos készültségi fokon állt a Kék-Nílus gigaduzzasztója Forrás: AFP/Anadolu Agency/Minasse Wondimu Hailu

Egy erőmű, mint regionális hatalmi tényező

Egyiptom, Szudán és Etiópia 2015-ben közös nyilatkozatot írt alá arról, hogy megerősítik együttműködésüket a duzzasztóprojektben.

A korábbi években komoly feszültség volt az építkezés kapcsán Egyiptom és Etiópia között, előbbi országnak még az etióp követség védelmét is meg kellett erősítenie a tiltakozások miatt.

Az ehéti közös miniszteri bejárás azonban azt valószínűsíti, sikerült elsimítani az előző évek ellentéteit.

A nílusi gát miatt korábban nagy volt a feszültség a régióban Forrás: AFP/Mattes René

Az országok, különösen Egyiptom, korábban attól tartottak, hogy a Nílus vizének duzzasztása jelentősen megváltoztathatja a hatalmi viszonyokat, noha az erőmű termelte környezetbarát energiára Etiópiának és Szudánnak is kétség kívül szüksége van. A három állam végül egyetértésre jutott abban, hogy esetleges konfliktusaikat félre kell tenni a projekt sikeréért.

Egyiptom ugyanakkor komolyan bírálta partnereit, mert azok csak késve adják át az építkezéssel kapcsolatos technológiai és környezeti tanulmányokat.

Etiópia és Szudán a legutóbbi ENSZ-közgyűlésen ígéretet tett arra, hogy megosztják a rendelkezésükre álló elemzéseket.

Mindkét ország külügyminisztere azt mondta: egymás között is szeretnék elejét venni azoknak a vitáknak, amelyek a folyó elterelt vízmennyisége kapcsán merülhetnek fel közöttük.

Etióp munkás az épülő gáton Forrás: AFP/Zacharias Abubeker

A paraguayi csodához hasonlíthat

Noha az építkezés némileg lassabban halad, mint tervezték, az államok vezetői biztosak, hogy ha elkészül, a duzzasztó Afrika legnagyobb ilyen létesítménye lesz, hasonló ahhoz, amiből Paraguay - brazil közreműködéssel - biztosítja saját energiaszükségletét.

A duzzasztó főgátja 155 méter magas és közel 2 kilométeres távolságot fog át. 3,5 millió köbméter anyagot mozgattak meg építéséhez, és a teljes építési térfogata meghaladja majd a 10 millió köbmétert.

Így néz ki évek óta Szudán és Etióp határa a Kék-Níluson zajló építkezés miatt Forrás: AFP/Zacharias Abubeker

Két folyóágban,

összesen 16 turbina dolgozik majd a villamos energia előállításán, amelyek teljesítménye összesen 6000 megawatt lesz.

Ezzel az éves kapacitás a 15 ezer gigawattórát is elérheti.

A fő elemet több kisebb szakasz és nagyjából 5 kilométer hosszú és 50 méter magas töltés egészíti ki. Ez összesen több mint 16 millió köbméter anyag beépítését jelenti.

A beruházás teljes költsége megközelíti az 1200 milliárd forintot.

Az etióp kormány a teljes költséget vállalta, és azt kötvények kibocsátásával finanszírozza. A papírokat az érintett országok mellett elsősorban kínai bankok és amerikai befektetők vásárolták meg.