Lauda: Verstappen büntetése a legrosszabb ítélet, amit valaha láttam

Forma-1, USA Nagydíj, Max Verstappen
AUSTIN, TX - OCTOBER 22: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates in parc ferme before he was demoted to fourth during the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 22, 2017 in Austin, Texas. Clive Rose/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Mercedes egyik csapatvezetője is igazságtalannak tartja azt az időbüntetést, amit Verstappen a pályaelhagyással végrehajtott előzésért kapott Austinban.

Az USA Nagydíj legvitatottabb jelenete Max Verstappenhez fűződik, aki az utolsó körben úgy előzte meg Kimi Räikkönent, s vette át tőle a 3. helyet, hogy a nyújtott jobbkanyarnál tisztán láthatóan mind a négy kerekével levágta az egyik ívet.

A sportfelügyelők szerint legalább fél méterrel, és ezzel tartós előnyhöz jutott,

így gyors tanácskozást követően a leintés után 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, ami azt jelentette, hogy helyette végül Räikkönent szólították a dobogóra.

A finn nem látta pontosan, mi történt. A Red Bull-főnök Christian Horner Verstappennel együtt a következetlen ítélkezést reklamálta, mivel más, hasonló pályaelhagyásokat nem büntetett a testület. A Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnöke, a háromszoros világbajnok Niki Lauda egyenesen a legrosszabb ítéletnek nevezte a büntetést, amit valaha látott.

"Ez volt a legrosszabb döntés, amit valaha láttam. Semmi rosszat sem tett - háborgott. -

"Autóversenyzőkről van szó, nem közúti sofőrökről. Röhejes, hogy ilyen döntésekkel romba döntik a sportot. A következő stratégiai gyűlésen megint fel kell vennünk a napirendre a témát, újra át kell rágnunk magunkat rajta. Nem hozhatunk ilyen döntéseket, ez túlzás."

Verstappen nem sokáig ünnepelhette a 3. helyet Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Rose

A sportfelügyelők a korábbinál toleránsabbak lettek az elmúlt bő egy évben, hogy ne rettentsék el a versenyzőket a kockázatos manőverektől, de Lauda szerint megint felül kell vizsgálni az elveket, mert nem érvényesülnek. Bernie Ecclestone ötletét citálta elő, hogyan lehetne megszüntetni a pályaelhagyással kapcsolatos vitákat.

"Charlie (Whiting, a versenyigazgató) folyton azzal érvel, hogy nem szabad átmenni a fehér vonalakon. De miért ne lehetne megtenni, ha lehetséges? Építsenek falat mögéjük, ha akarnak. Amíg tart a pálya, lehessen használni. A fehér vonal ne jelentsen határt - mondta. - Tavaly elfogadtuk ezt, erre itt ez a döntés, ami szerintem teljesen rossz."

Verstappen a Red Bull hivatalos közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a sportfelügyelők meg sem hallgatták őt. "Remek versenyem volt, örülök a 4. helynek, de az fáj, ahogy ide kerültem" - tette hozzá.